AcasăȘTIRI EXTERNEChina supără Occidentul: primește doar străini vaccinaţi împotriva Covid-19 cu un ser...

China supără Occidentul: primește doar străini vaccinaţi împotriva Covid-19 cu un ser chinezesc

ChinaChina recurge la măsuri radicale: primește doar străini vaccinaţi împotriva Covid-19 cu un ser chinezesc / foto: calatorim.ro

China a luat o decizie radicală, în contextul în care se pregătește să relaxeze restricțiile anti Covid de intrare pentru cetăţenii unor ţări.

Beijingul a impus o condiție care momentan nu este disponibilă și pentru cetățenii americani: străinii care vor să intre pe teritoriul său trebuie să fi fost imunizaţi cu un vaccin chinezesc, cu cel puțin 14 zile înainte de a solicita viza.

Până în prezent, este permis accesul străinilor din locuri precum Hong Kong, SUA, Marea Britanie, India, Australia, Irak, Thailanda, Croaţia, Israel, Pakistan şi Filipine. Deși ambasadele acestor țări și-au informat cetățenii despre aceste noi măsuri, niciun vaccin chinezesc nu este disponibil în unele dintre aceste ţări.

Carantina rămâne obligatorie

O carantină de până la trei săptămâni și testele negative de Covid-19 vor rămâne însă obligatorii după sosirea lor pe teritoriul chinez, spun autoritățile chineze, citate de AFP. China are acum cinci vaccinuri aprobate pentru uz general sau de urgenţă, inclusiv trei care sunt distribuite şi în alte ţări, fie prin comerţ, fie sub formă de ajutoare.

Iar măsura adoptată de Beijing a ridicat întrebări cu privire la motivaţiile din spatele cererii, dat fiind că vaccinurile Chinei nu sunt aprobate în multe dintre ţările pentru care a deschis călătoriile şi că nu va accepta vaccinurile străine făcute în altă parte, inclusiv cele aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Vaccinurile chinezeşti au fost aprobate pentru utilizare în Hong Kong, Filipine, Thailanda şi Irak.

author avatar
Andreea Vlad