AcasăȘTIRI EXTERNEChina poate bloca toate comunicațiile externe ale Taiwanului

China poate bloca toate comunicațiile externe ale Taiwanului

China poate bloca toate comunicațiile externe ale Taiwanului

În raportul său semestrial, Ministerul Apărării din Taiwan se teme că China ar putea izola insula de toate comunicațiile maritime și aeriene.

China este capabilă să blocheze principalele porturi și aeroporturi din Taiwan, pentru a separa „insula rebelă” de principalele sale legături externe, a avertizat Ministerul Apărării marți, 9 noiembrie.

Tensiunile dintre Beijing și Taipei se află la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

Rachete și atacuri amfibii

Beijingul își întărește capacitățile de lovitură aeriană, maritimă și terestră împotriva insulei, se arată în acest raport.

Aceasta include în special posibilitatea de a „bloca porturile noastre, aeroporturile noastre, legăturile aeriene care pleacă (din insulă) și de a ne tăia canalele de comunicații aeriene și maritime”, se spune în acest document.

Raportul avertizează, de asemenea, asupra capacității Chinei de a lovi insula cu arsenalul său de rachete, inclusiv rachete balistice și de croazieră, și spune că Beijingul își întărește capacitatea de a lansa atacuri amfibii împotriva Taiwanului.

Invazie cu forța, dacă trebuie

Taiwan și cei 23 de milioane de locuitori ai săi trăiesc sub amenințarea unei invazii din China, care consideră insula ca pe propriul teritoriu și a jurat că o va ocupa într-o zi, cu forța, dacă va fi necesar. Chiar dacă liderul de la Beijing, Xi Jinping, vorbește despre o reunificare pașnică.

Beijingul și-a crescut presiunea asupra insulei democratice de când președintele Tsai Ing-wen a venit la putere în 2016, care consideră că insula ei este suverană și nu face parte din China continentală.

Record de incursiuni ale avioanelor chineze

„Manevre frecvente în zona gri”, un termen folosit de analiștii militari pentru a descrie acțiunile agresive susținute de stat care se opresc înainte de un război deschis, care includ, printre altele, atacuri cibernetice intensificate și campanii de dezinformare, urmăresc „să pună mâna pe Taiwan fără luptă”, conform raportului Ministerului Apărării, scrie Ouest-France.

În octombrie, Ministerul Apărării din Taiwan a susținut că tensiunile militare cu China au fost cele mai mari din ultimele patru decenii, după un număr record de incursiuni de avioane chineze în zona de identificare a apărării aeriene a insulei (ADIZ).

Un ADIZ este un spațiu aerian în care un stat dorește să identifice și să localizeze aeronave din motive de securitate națională. Astfel de incursiuni ale forțelor aeriene chineze s-au înmulțit de doi ani, Beijingul intenționând să efectueze demonstrații de forță în momente importante.

 

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger