AcasăȘTIRI EXTERNEChina numește un nou stăpân în Hong Kong. Pe mâna cui încape...

China numește un nou stăpân în Hong Kong. Pe mâna cui încape metropola de top

China numește un nou stăpân în Hong Kong. Pe mâna cui încape metropola de top

Fostul șef al securității din Hong Kong, John Lee, a fost numit duminică noul lider al metropolei de către un mic comitet loial regimului de la Beijing. Lee a fost cel care a supravegheat reprimarea mișcării prodemocrație din fosta colonie britanică.

John Lee, un fost ofițer de poliție în vârstă de 64 de ani, a fost singurul candidat la succesiunea șefei executivului, Carrie Lam, care a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de cinci ani.

Anihilarea mișcării pro-democrație

El este primul lider din Hong Kong care provine din rândul polițiștilor. În calitate de șef al securității din Hong Kong în momentul protestelor masive pro-democrație din 2019, el a supravegheat reprimarea protestelor și preluarea dură a puterii politice care a urmat.

Hong Kong nu a fost niciodată o democrație, ceea ce a alimentat ani de zile frustrarea publicului și, uneori, proteste masive și violente.

Șeful executivului din Hong Kong este ales de un „comitet electoral” format din 1.461 de persoane – 0,02% din populație – alcătuit din reprezentanți ai elitei politice și economice, toți pro-Beijing, scrie Le Journal de Montreal.John Lee, singurul candidat, a fost aprobat de comitet cu 1.416 voturi. 33 de membri nu au votat.

Demonstrațiile au fost în mare parte interzise în Hong Kong, autoritățile recurgând la interzicerea adunărilor publice cu mai mult de patru persoane, invocând pandemia Covid-19, precum și la o nouă lege privind securitatea națională.

Potrivit presei locale, între 6.000 și 7.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a evita orice incident în timpul procesului de nominalizare.

Lee, pe lista sancțiunilor SUA

Sub conducerea președintelui Chinei, Xi Jinping, Beijingul a impus în 2020 o lege draconică privind securitatea națională în fosta colonie britanică, care a înăbușit disidența, precum și reformarea sistemului politic pentru a se asigura că Hong Kong este condus exclusiv de „patrioți” loiali regimului chinez.

Potrivit analiștilor, sprijinul ferm al lui John Lee pentru represiune a fost cel care i-a câștigat încrederea regimului chinez, care este în mod tradițional suspicios față de elitele politice din Hong Kong. Dar aceasta îi aduce lui Lee un loc pe o listă de oficiali chinezi și din Hong Kong sancționați de Statele Unite.

John Lee își va prelua funcția la 1 iulie, când se împlinesc 25 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului către China de către Marea Britanie.

author avatar
Tudor Borcea