AcasăȘTIRI EXTERNE„China nu va ataca Ucraina, o vom sprijini economic” / Scenariul negru...

„China nu va ataca Ucraina, o vom sprijini economic” / Scenariul negru pentru Vladimir Putin

„China nu va ataca Ucraina, o vom sprijini economic” / Scenariul negru pentru Vladimir Putin

În timpul unei întâlniri cu autoritățile regionale din Liov, ambasadorul chinez Fan Xianrong s-a angajat să ajute Ucraina să se reconstruiască după război. Mesajul său a fost o uşoară abatere de la linia oficială de la Beijing, care încă menţine sprijinul general pentru Rusia.

China este o țară prietenă a poporului ucrainean. Ca ambasador, pot spune cu responsabilitate că China va fi întotdeauna o forță bună pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a spus Fan, care s-a mutat împreună cu personalul său diplomatic de la Kiev în Liov.

„Suntem pregătiți să vă ajutăm”

„Vom respecta întotdeauna statul dumneavoastră, vom dezvolta relații pe bază de egalitate și beneficii reciproce. Vom respecta calea aleasă de ucraineni pentru că este dreptul suveran al fiecărei națiuni”, a spus Fan alături de Maksim Kozițki, șeful administrației militare regionale din Liov, scrie Reel Nouvelles.

„China nu va ataca niciodată Ucraina, o vom ajuta, mai ales în sens economic (…) Suntem pregătiți să vă ajutăm să vă dezvoltați, am văzut cât de mare este unitatea poporului ucrainean, iar asta înseamnă puterea lui”, a spus ambasadorul.

Discursul lui Fan, care a fost publicat de guvernul regional din Liov, nu conține nici o condamnare chineză a acțiunilor președintelui Vladimir Putin sau o recunoaștere a numeroaselor decese cauzate de bombardamentele ruse în curs de desfășurare asupra marilor orașe, inclusiv Kiev.

Dar este cel mai departe în care a mers China până acum pentru a oferi sprijin Ucrainei și alegerii ei de a se alinia cu Occidentul. Între timp, la Beijing, oficialii continuă să denunțe Statele Unite și NATO  în timp ce atrag atenția asupra cerințelor de securitate ale Moscovei.

În timpul unei conferințe tripartite cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping le-a spus omologilor săi occidentali că trebuie să contribuie la promovarea „un cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”. El a cerut un dialog egal între UE, Rusia, SUA și NATO, dar nu a menționat un rol pentru Kiev – un contrast puternic cu angajamentul Occidentului de a nu discuta niciodată despre Ucraina fără Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
331 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger