AcasăȘTIRI EXTERNEChina nu mai vrea petrol rusesc / Ce-i pregătește Beijingul lui Vladimir...

China nu mai vrea petrol rusesc / Ce-i pregătește Beijingul lui Vladimir Putin

China nu mai vrea petrol rusesc / Ce-i pregătește Beijingul lui Vladimir Putin

Rafinăriile de petrol de stat din China își onorează contractele petroliere rusești existente, dar evită altele noi, în ciuda reducerilor mari, un răspuns la avertismentele lansate de la Baijing cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.

Surse apropiate de domeniu au declarat că companiile de stat chineze, precum gigantul Sinopec, PetroChina sau Sinochem, nu doresc să fie percepute ca sprijinind Moscova prin cumpărarea de mai multor petrol rusesc. Aceasta după ce Washingtonul a interzis petrolul rusesc și Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Gazprom și Rosneft.

„Nimeni nu vrea să fie văzut cumpărător de la ruși”

„Companiile publice ar trebui să fie precaute, deoarece acțiunile lor pot fi văzute ca reprezentative pentru China și nimeni nu dorește să fie considerat un cumpărător al petrolului rusesc”, potrivit surselor, scrie Reuters.

China și Rusia au dezvoltat legături tot mai strânse de-a lungul anilor. În februarie, Rusia a anunțat un parteneriat „fără limite”. China, însă, nu a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina și nici nu le-a numit invazie. China a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Însă, înalți diplomați au spus că Beijingul nu intenționează să ocolească sancțiunile.

China, cel mai mare cumpărător de țiței rusesc

China, cel mai mare importator de petrol din lume, este cel mai mare cumpărător de țiței rusesc, cu 1,6 milioane de barili pe zi, din care jumătate sunt furnizate prin conducte în baza unor contracte guvernamentale.

Sursele prevăd că companiile de stat ale Chinei își vor onora contractele petroliere rusești existente pe termen lung, dar vor evita noi acorduri spot.

China ar putea vedea o scădere a importurilor sale de petrol din Rusia, ceea ce ar determina-o să caute resurse alternative. Acest lucru se adaugă îngrijorărilor globale privind aprovizionarea care crescut prețurile de referință la 140 de dolari pe baril, la începutul lunii martie, după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Înainte de criza din Ucraina, Rusia a furnizat 15% din importurile de petrol ale Chinei – jumătate din aceasta prin conductele din Siberia de Est și Atasu-Alashankou, iar restul cu petroliere din porturile sale de la Marea Neagră, Marea Baltică și Orientul Îndepărtat.

Potrivit unei surse care a fost informată, „Tonul și mesajul sunt clare – controlul riscurilor și conformitatea sunt înaintea profiturilor”.

author avatar
Tudor Borcea
1.513 afisari

4 COMENTARII

  1. China are si ia rezerve e putere energetica nu o sa consume cât consuma Ue iarna – titei, carbune, gaz. La fel India mai ales ca acolo e cald mereu. Rusia trebuie sa-ai schimbe cumva administratia inainte sa ajunga tara de mana a 3a.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger