AcasăȘTIRI EXTERNEChina nu mai ține cont de Marea Britanie! Universități de top riscă...

China nu mai ține cont de Marea Britanie! Universități de top riscă să-și piardă studenții

Nouă universități din Marea Britanie se bazează pe studenții chinezi pentru mai mult de o cincime din veniturile lor totale de învățământ. Numărul acestora va fi redus în urma unei decizii luate de China.

Universități precum Universitatea din Glasgow și Universitatea din Liverpool se bazează pe studenții chinezi pentru mai mult de 20% din veniturile lor totale de învățământ.

Marea Britanie are mai mulți studenți chinezi decât oricare altă țară, obținând, astfel, un venit de 1,7 miliarde de lire sterline în fiecare an.

Miniștrii se tem de reducerea celor 120.000 de studenți chinezi care doresc să studieze anul viitor. Noile date arată măsura în care universitățile din toată țara se bazează pe studenții chinezi, Universitatea din Glasgow ocupând primul loc în listă. La Universitatea din Glasgow, 31% din veniturile vin din partea Chinei.

Universitatea din Liverpool se bazează pe studenții chinezi pentru 29% din taxele de școlarizare, obținând un venit estimat de 89 de milioane de lire sterline din acestora. University College London se află în vârful listei, cel mai mare venit de la studenți chinezi fiind de 127 milioane de lire sterline, urmată de Universitatea din Manchester cu 110 milioane de lire sterline.

Nick Hillman, directorul Institutului de politici pentru învățământul superior, a declarat: „Nu numai finanțele universitare sunt amenințate de retragerea investițiilor chineze. De asemenea, înseamnă că s-ar lupta să plătească pentru cercetare, ceea ce este o parte fundamentală a ceea ce fac universitățile noastre pentru a fi atât de atractive.”

Amenințarea retragerii a investițiilor chineze în cercetările universităților britanice vine după ce s-a anunțat că Beijingul ar putea viza țările de afaceri britanice care operează în China. Se crede că unele dintre cele mai mari companii din Marea Britanie de pe scena mondială precum Jaguar Land Rover, BP și GlaxoSmithKline ar putea fi toate vizate. Liu Xiaoming, ambasadorul Chinei în Marea Britanie, a declarat săptămâna trecută că întreprinderile chineze ar putea fi scoase din Marea Britanie în urma deciziei Huawei. El a spus că  decizia „a subminat încrederea dintre cele două țări”.

Această mișcare vine după ce miniștrii au anunțat săptămâna trecută că Huawei a fost exclus din infrastructura britanică 5G.

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu