AcasăȘTIRI EXTERNEChina nu intră în marea horă geostrategică. Planul secret al Beijinului, dezvăluit....

China nu intră în marea horă geostrategică. Planul secret al Beijinului, dezvăluit. SUA și Rusia tremură!

ChinaPutin îl ÎNJURĂ pe Xi Jingping pe la colţuri?! De ce s-a dezis liderul de la Kremlin de ptreşedintele chinez

China pare să-și extindă capacitățile nucleare, spun cercetătorii americani într-un nou raport. După descoperirea unui siloz de rachete în construcţie în apropiere de Yumen (provincia Gansu) în iunie, experţi în probleme nucleare de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (Federation of American Scientists, FAS) s-au folosit de imagini din satelit pentru a localiza un al doilea sit în apropiere de Hami, regiunea Xinjiang (nord-vest).

China construiește un al doilea câmp de silozuri antirachetă în deșerturile sale occidentale, potrivit unui nou studiu, despre care cercetătorii spun că semnalează o potențială expansiune a arsenalului său nuclear și pune în discuție angajamentul Beijingului față de strategia sa de „descurajare minimă”, transmite CNN.

Noua bază de rachete din regiunea chineză Xinjiang poate include în cele din urmă 110 silozuri, se arată în raportul publicat luni de Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS). Potrivit unor fotografii, există 14 situri în construcţie.

China nu intră la negocierile pentru reducerea arsenalului nuclear

Vestea vine la scurt timp după ce Statele Unite și Rusia au inițiat negocieri pe tema stabilității nucleare strategice. Discuțiile, între secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, și adjunctul ministrului rus de externe, Sergei Ryabkov, sunt văzute ca un prim pas către relansarea negocierilor blocate privind reducerea armelor nucleare. China nu a participat până acum la negocieri.

Experții apreciază că primul sit, cel de la Yumen, descoperit în luna iunie, va avea în componenţa sa 120 de silozuri, potrivit CNN. Împreună, cele două situri reprezintă „cea mai semnificativă expansiune a arsenalului nuclear chinez”, se arată în raportul FAS.

Pentagonul: China vrea să-și dubleze arsenalul nuclear

Anterior, unele publicații chineze au respins rapoartele despre siturile de silozuri de rachete din Gansu, sugerând că este vorba despre un parc eolian, dar afirmația nu a fost confirmată de Beijing. Adam Ni, directorul China Policy Center din Canberra, a declarat că descoperirea câmpurilor de silozuri este „o dovadă destul de convingătoare a intenției Chinei de a-și extinde semnificativ arsenalul nuclear – într-un mod mai rapid decât au prezis mulți analiști până acum.”

De zeci de ani, China a operat aproximativ 20 de silozuri pentru rachetele sale balistice intercontinentale alimentate cu lichid (ICBM) numite DF-5; acum, pare să construiască de 10 ori mai mult, posibil pentru adăpostirea celui mai nou ICBM al său, DF-41, conform raportului FAS.

În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aştepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Totuşi, arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare, notează dpa.

author avatar
Andreea Vlad
987 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger