Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, va purta luni, 30 mai, discuții cu înalți oficiali din zece țări din Pacific, o ofensivă diplomatică care provoacă îngrijorare în Occident.
Dorința Beijingului de a intensifica cooperarea diplomatică, economică și politică cu țările din regiune va fi în centrul acestui summit virtual, potrivit unor informații. Wang Yi va co-prezida reuniunea cu miniștrii de externe din Pacific din capitala Republicii Fiji, Suva. Cei mai mulți dintre ei sunt, de asemenea, lideri ai acestor mici națiuni insulare.
Caracatița Beijingului în Pacific
Aceștia vor discuta despre un acord secret, a cărui copie a fost obținută de AFP, privind modul în care China intenționează să le „instruiască poliția”, să le ajute în domeniul securității cibernetice, să cartografieze fundul marin strategic și să obțină un acces mai bun la resursele lor naturale pe uscat și pe mare. Beijingul oferă sume imense de bani în ajutor financiar, în perspectiva unui acord de liber schimb cu Insulele China-Pacific și accesul la vasta piață chineză.
Doar națiunile din Pacific care recunosc diplomatic China și nu Taiwan vor participa la summit, inclusiv Insulele Solomon, Kiribati, Samoa și Fiji, unde Wang Yi a fost în vizită săptămâna trecută. Ofertele de parteneriat vin în contextul în care Beijingul și Washingtonul își dispută influența în această regiune strategică.
Experții spun că este puțin probabil ca un acord să fie aprobat luni de toți liderii insulelor din Pacific. Semnarea de către Beijing a unui pact de securitate cu Insulele Solomon, în aprilie, a fost un șoc pentru Australia, care vede în acest lucru o modalitate pentru Beijing de a-și stabili o prezență militară într-o regiune mai preocupată de schimbările climatice.
Cea mai recentă propunere a Beijingului a provocat deja reacții, inclusiv din partea președintelui Statelor Federate ale Microneziei, David Panuelo, care a avertizat alți lideri din Pacific că aceasta ar putea provoca „o fractură a păcii, securității și stabilității regionale”. Președintele arhipelagului Palau, care continuă să recunoască Taiwanul în locul Chinei, a declarat luni pentru postul de televiziune australian ABC că regiunea „ar trebui să fie îngrijorată” în legătură cu acordul propus.
SUA denunță „acorduri opace și vagi”
Multe țări occidentale nu și-au ascuns iritarea, iar Departamentul de Stat al SUA a avertizat națiunile din Pacific împotriva unor astfel de „acorduri opace și vagi” cu China, scrie Blick.
Națiunile din Pacific sunt în continuare grijulii să mențină relații bune cu China, să găsească un echilibru corect între Beijing și Washington.Nu este clar ce îi vor spune liderii insulelor din Pacific lui Wang Yi, luni, sau în cadrul unei serii de întâlniri cu ușile închise. Wang Yi a declarat duminică că Beijingul este pregătit să colaboreze cu alte mari puteri din regiunea Pacificului pentru a ajuta națiunile insulare să se dezvolte.
care tari ca daca nu stii unde sunt nu le vezi cu ochiul liber pe harta lumii!