AcasăȘTIRI EXTERNEChina. Misteriosul regim de muncă „996” devine ilegal

China. Misteriosul regim de muncă „996” devine ilegal

alibabaChina. Misteriosul regim de muncă „996” devine ilegal

Programul 996 care presupune un interval de muncă de la 9 dimineaţa la 9 seara, timp de şase zile pe săptămână devine ilegal în China. Decizia aparține Instanței Supreme, care condamnă regimul promovat de marii giganți tehnologici.

Această practică supraîncărca angajații, au motivat magistrații. Lucrătorii merită drepturi pentru „odihnă și vacanță”, adăugând că „aderarea la sistemul național de program de lucru este obligația legală a angajatorilor”, a scris instanța. Programul de muncă încărcat ale companiilor tehnologice chineze au fost odată văzute ca secretul succesului lor, susținute de magnați precum fondatorul Alibaba, Jack Ma. Acum, autoritățile chineze trimit corporațiilor un avertisment ferm pentru a opri această practică, transmite CNN.

Curtea Supremă a Republicii China și Ministerul Resurselor Umane și Securității Sociale au emis vineri, 26 august, o notă care conținea 10 decizii ale instanțelor cu privire la conflictele de muncă referitoare la munca suplimentară și compensațiile corespunzătoare. Într-un caz, instanța a spus că un livrator, căruia i se cerea să lucreze între orele 09:00 și 21:00, șase zile pe săptămână, un program cunoscut în China drept „996”, a fost concediat după ce a refuzat să lucreze atât de mult timp.

Miliardarul Jack Ma, un promotor al acestei practici

Instanța a decis că compania în cauză ar trebui să despăgubească muncitorul cu 8.000 de yuani (1.233 dolari) pentru rezilierea ilegală a contractului și a declarat că programul de lucru 996 „a încălcat grav orele maxime de lucru suplimentare reglementate de legea chineză și, prin urmare, ar trebui văzut ca invalid.”

Cofondatorul Alibaba, Jack Ma, a fost puternic criticat în China în urmă cu doi ani, după ce a numit practica 996 drept „o binecuvântare imensă”. Legislația muncii din China prevede că timpul normal de muncă nu trebuie să depășească opt ore pe zi. Dacă angajatorii pot ajunge la un acord cu muncitorii, angajații pot lucra maximum trei ore suplimentare într-o singură zi, în timp ce munca suplimentară totală nu ar trebui să depășească 36 de ore pe lună.

Decizia instanței superioare a Chinei vine în contextul în care Beijingul se angajează într-o represiune masivă asupra afacerilor private din China, implementând noi reglementări și amenzi pentru a reduce influența corporațiilor puternice. Represiunea a fost justificată de președintele Xi Jinping și de alți oficiali de rang înalt ca fiind necesară pentru a aborda riscurile de securitate a datelor și inegalitățile în educație și pentru a preveni instabilitatea socială.

author avatar
Andreea Vlad
788 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger