AcasăȘTIRI EXTERNEChina, marea epurare înainte de congresul Partidului Comunist. Xi Jinping zdrobește „tigrii”...

China, marea epurare înainte de congresul Partidului Comunist. Xi Jinping zdrobește „tigrii” și „muștele”

China, marea epurare înainte de congresul Partidului Comunist. Xi Jinping zdrobește „tigrii” și „muștele” / Foto: printscreen

În China, președintele Xi Jinping conduce o epurare anticorupție pentru a-și consolida puterea înainte de apropiatul congres al Partidului Comunist. O politică pe care președintele chinez a lansat-o imediat ce a venit la putere, în urmă cu zece ani. Dar criticii o văd ca pe un instrument pentru a-și doborî rivalii.

Înaintea unui congres major al Partidului Comunist Chinez (PCC), care va avea loc la jumătatea lunii octombrie, președintele chinez Xi Jinping desfășoară o „rundă finală de epurări” prin intermediul campaniei sale anticorupție pentru a-și consolida puterea, susțin analiștii.

„Tigrii” și „muștele”

El a lansat această campanie când a venit la putere acum 10 ani, promițând să elimine „tigrii” (funcționarii de rang înalt) și „muștele” (funcționarii de rang inferior) care erau corupți și primeau mită.

De atunci, cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost pedepsite, potrivit cifrelor oficiale, iar China a făcut progrese, în direcția bună, potrivit clasamentului ONG-ului Transparency International privind percepția corupției. Dar pentru criticii săi, campania este, de asemenea, un instrument politic al lui Xi Jinping, menit să se descotorisească de rivali. Iar apropierea congresului a accelerat această tendință.

De la începutul anului 2022, au fost pronunțate sancțiuni în aproximativ 1.110 cazuri. Printre acestea se numără cele împotriva lui Sun Lijun, fost ministru adjunct al securității publice, și Fu Zhenghua, fost ministru al Justiției, care au fost condamnați să-și petreacă restul vieții în spatele gratiilor.

„Această ultimă rundă de epurări, deghizată în campanie anticorupție, îi va permite lui Xi să aibă un control mai strâns, dacă nu chiar absolut, asupra numirilor și problemelor politice” la congres, spune Willy Lam, expert al PCC la Universitatea chineză din Hong Kong. Xi Jinping este așteptat să câștige un al treilea mandat, fără precedent, la conducerea Chinei, în contrast cu regulile nescrise ale puterii chineze care au prevalat din anii 1990.

Mită de 13 milioane de euro, ascunsă în conserve

Sun Lijun a fost cândva om de încredere pentru președinte. El a fost chiar cel care a supravegheat problemele de securitate din Hong Kong în timpul protestelor din 2019. Dar fostul ministru adjunct ar fi căzut în dizgrație din cauza ambițiilor sale politice, fiind acuzat că a „dăunat grav unității partidului”. În ianuarie, el a „mărturisit” la televiziunea publică că a acceptat mită în valoare de 13 milioane de euro, ascunsă în cutii de conserve de fructe de mare, în schimbul unor promovări în carieră, scrie La Libre.

Alți membri ai „camarilei” sale politice, inclusiv fostul ministru al Justiției și alți trei șefi de poliție provincială, au fost, de asemenea, condamnați la pedepse grele. „Cazul Sun Lijun este legat de controlul absolut pe care Xi Jinping vrea să îl aibă asupra aparatului de securitate, deoarece este esențial pentru obiectivele sale politice” în cadrul congresului, spune Yun Sun, expert în China la Stimson Center din Washington. „Este, de asemenea, un mesaj de fermitate pentru toate vocile critice la adresa guvernării lui Xi”.

Armata, propaganda și securitatea, în mâna lui Xi

În ciuda unei aparențe de unitate, partidul este alcătuit din mai multe facțiuni care își dispută influența. „Unii sunt anti-Xi, dar susțin partidul. Și nu le place direcția pe care a luat-o partidul sub guvernarea sa”, spune Alex Payette, director al Cercius Group din Montreal.

Congresul este o oportunitate pentru președinte de a reduce amenințarea din partea altor facțiuni prin promovarea aliaților în poziții importante în cadrul PCC. În 10 ani, Xi Jinping a reușit să creeze în jurul său un cvasi-cult al personalității, cum nu s-a mai văzut de la cel din jurul fondatorului regimului, Mao Zedong. De altfel, elevilor li se predă la școală „gândirea Xi Jinping”, înscrisă și în Constituție.

Xi Jinping a adus deja sub controlul său trei ramuri importante ale puterii (armata, aparatul de propagandă și serviciile de securitate), înlăturând vocile critice și plasându-și protejații la conducere. Președintele și noul ministru al securității publice, Wang Xiaohong, se cunosc încă din anii 1990, când amândoi lucrau în provincia Fujian din estul țării. „Xi Jinping selectează oameni care i-au arătat o loialitate absolută de-a lungul mai multor decenii”, spune Wu Muluan, expert în politica chineză la Universitatea Națională din Singapore.

Xi trebuie să se confrunte cu o încetinire economică, cu tensiuni majore cu Statele Unite și cu o strategie sanitară chineză anti-Covid-19 care îi izolează țara de restul lumii.

„Să joace cartea anticorupției este un instrument foarte util pentru Xi pentru a trimite un mesaj către numărul încă considerabil de oponenți din eșaloanele superioare ale partidului”, spune Willy Lam. „Oricine se opune riscă să fie închis (…) sau cel puțin să fie hărțuit de agenția anticorupție, cu o supraveghere de 24 de ore pe zi, de exemplu”.

author avatar
Tudor Borcea
784 afisari

2 COMENTARII

  1. UE si Amerlica este coruptie mai mare ca in Chinaiar gunoaiele din guvernu RO trebuie dati pe mina justitiei. din China si executati in public

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger