AcasăȘTIRI EXTERNEChina lucrează la sabotarea invizibilă a sateliților inamici

China lucrează la sabotarea invizibilă a sateliților inamici

China lucrează la sabotarea invizibilă a sateliților inamici

Vești proaste pentru oricine depinde de mașinile orbitale.

În august, Pentagonul a recunoscut că a „eșuat lamentabil” într-un război simulat împotiva Chinei.

Spațiul, deschiderea războaielor viitorului?

Una dintre lecțiile amare a fost că armata SUA era din ce în ce mai dependentă de tehnologia sa, ceea ce prezenta riscuri incomensurabile pentru strategia sa generală dacă potențialii rivali învață să blocheze roțile acestei imense logistici electronice.

Unele dintre războaiele viitorului, poate începuturile lor, s-ar putea derula în spațiu. O serie de națiuni lucrează astfel la mijloace active de doborâre a satelițiilor inamici, de la sol sau de pe orbită terestră. Fără aceste dispozitive, o armată poate deveni foarte rapid parțial oarbă, mută, fără repere, dezorganizată, ceea ce va complica în mod necesar continuarea operațiunilor sale.

Pentagonul, ca orice națiune care vede China ca o amenințare, a primit noi vești proaste. La câteva zile după reușita (pe care Beijingul o neagă) unui test orbital al unei rachete balistice hipersonice cu capacitate nucleară, în timp ce SUA a raportat un eșec al aceleiași sarcini, South China Morning Post a raportat alte noutăți.

Mortul în casă

Oamenii de știință și inginerii militari chinezi au prezentat astfel, în Electronic Technology & Software Engineering, o soluție pentru a sabota „invizibil” orice satelit, înainte de a-l detona eventual la comandă.

Este vorba de o mică bombă capabilă să fie introdusă în evacuarea propulsoarelor (numite „duzele lui Laval”) utilizate de majoritatea sateliților care orbitează în jurul Pământului. Bomba poate, explică cotidianul chinez, să rămână acolo atâta timp cât este necesar fără a fi detectată și, la cerere, poate provoca o mică explozie potențial fatală pentru sistemele interne ale satelitului.

Bine calculată, respectiva explozie poate trece, pentru operatorul satelitului vizat, ca rezultatul unei defecțiuni interne și nu unui atac. Mai ales, potrivit oamenilor de știință, micuța bombă discretă poate „ucide” un satelit fără a crea resturi, pe care țara pare să le caute, după testul dezastruos al unei rachete anti-satelit în 2007, scrie Slate.

Dacă tema amenințării chineze este recurentă în această perioadă de tensiune, o „China threat theory” fiind condamnată ferm de Partidul Comunist Chinez, alte tehnologii îngrijorează Statele Unite. Acesta este în special cazul lui Shijian-17, un satelit echipat cu brațe robotice pe care Pentagonul îl suspectează că poate să-i fure propriile dispozitive spațiale de mici dimensiuni.

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger