AcasăȘTIRI EXTERNEChina, lanterna roșie Covid-19. OMS nu are încredere în datele Beijingului

China, lanterna roșie Covid-19. OMS nu are încredere în datele Beijingului

China, lanterna roșie Covid-19. OMS nu are încredere în datele Beijingului / Foto: printscreen

Potrivit OMS, datele de la Beijing „subreprezintă” amploarea epidemiei, în timp ce UE a ajuns la un acord privind testarea călătorilor din China.

Sfârșitul brusc al politicii chineze „zero Covid-19” îngrijorează multe țări, dar mai ales Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

China, lanterna roșie și opacă

Miercuri, OMS a criticat noua definiție „prea restrânsă” a Chinei privind decesele atribuite Covid-19, afirmând că datele Beijingului „subreprezintă” amploarea epidemiei.

„Cifrele actuale publicate de China subreprezintă impactul real al bolii în ceea ce privește internările în spitale, internările la terapie intensivă și, mai ales, în ceea ce privește decesele”, a declarat Michael Ryan, responsabil cu gestionarea urgențelor sanitare din cadrul OMS, în cadrul unei conferințe de presă, informează Le Point.

De asemenea, OMS și-a reiterat sprijinul pentru testarea Covid a călătorilor din China.

Același lucru a fost la unison miercuri seară la Bruxelles, unde statele membre ale UE au ajuns la un acord conform căruia cele 27 de țări sunt „puternic încurajate” să solicite tuturor călătorilor din China să prezinte un test Covid negativ cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare.

China se confruntă cu cea mai gravă epidemie de cazuri din istoria sa – în principal din cauza variantei Omicron a coronavirusului – ca urmare a abandonării abrupte a așa-numitei sale politici „zero-Covid-19” la începutul lunii decembrie.

Dar țara raportează foarte puține decese legate de Covid-19, după o schimbare controversată a metodologiei: acum sunt luate în calcul în statistici doar persoanele care mor direct din cauza insuficienței respiratorii cauzate de coronavirus. „Această definiție este prea restrânsă”, a insistat Michael Ryan.

„Continuăm să cerem Chinei date mai rapide, regulate și fiabile privind spitalizările și decesele, precum și o secvențiere mai completă și în timp real a virusului”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Spunând că organizația sa este „îngrijorată” de situația din China, el a reiterat importanța vaccinării.

De asemenea, OMS și-a reiterat sprijinul pentru măsurile de depistare solicitate recent de unele țări (în special țări europene precum Franța, Italia și Spania) pentru călătorii care vin din China. „Cu o circulație atât de mare (a coronavirusului) în China și în absența unor date complete (…), este de înțeles că unele țări iau măsuri restrictive”, potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statele Unite, care vor cere teste negative pentru majoritatea călătorilor din China începând de joi, au salutat rolul OMS și au subliniat că măsurile sale sunt legate de lipsa de transparență a Beijingului. OMS este „cel mai bine plasată pentru a face o evaluare” prin contactele sale cu autoritățile chineze, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Beijingul a condamnat marți impunerea testelor Covid-19 pentru cetățenii săi, considerându-le „inacceptabile” și amenințând cu „contramăsuri”.

De asemenea, statele UE sunt încurajate să „testeze apele reziduale din aeroporturile care găzduiesc zboruri internaționale și din avioanele care sosesc din China”, cu ajutorul secvențierii genomice.

Peste 13 milioane de cazuri în decembrie

În alte părți ale lumii, virusul îngrijorează de asemenea OMS, cu „peste 13 milioane de cazuri raportate la OMS luna trecută, și știm că este o subestimare (…) Dar ceea ce este mai îngrijorător este că am avut o creștere de 15% a numărului de decese luna trecută”, potrivit Mariei Van Kerkhove, care conduce echipa tehnică a OMS pentru Covid-19.

În special, OMS monitorizează o subvariantă Omicron, XBB.1.5, care a fost detectată în 29 de țări până în prezent – inclusiv în Europa și SUA. „Aceasta este cea mai transmisibilă subvariantă detectată până în prezent”, a explicat ea.

author avatar
Tudor Borcea
108 afisari

3 COMENTARII

  1. Cine are incredere in china,in oms,m ue,usa si mama lor?
    Circul continua,vaxmania in apogeu!
    Virusi zombi din ghetari,si báierilii pámantului,si din gáuaza lui bili ghets,ne invadeaza!

  2. ”Beijingul a condamnat marți impunerea testelor Covid-19 pentru cetățenii săi, considerându-le „inacceptabile” și amenințând cu „contramăsuri”.”
    Parca se laudau ca au incrucisat covid cu nu-s ce virus….
    Sa stea la Wuhan si sa se bucure de ce au relizat prin ”stiinta”.

  3. Bai Tedros, bai maskariciule cam negrisor din nastere, vezi ca chienezoii astia din China iti cam dau teapa, te cam lasa fara obiectul muncii 🙂 Cum adica sa te minta in fata ta de negru ordinar ce esti, si sa te si ignore ? Anschluss, Anschluss !! Halt, Halt, das schwarze virus ist hier !! Ha ha ha 🙂 Bai, cand omeseneii globalisti isi iau multa UE de la chinezoi, stiti si voi ca deja traim Vremurile din Urma, si scapa numai cine poate 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger