AcasăȘTIRI EXTERNEChina la un pas de un conflict aerian cu SUA. Un avion...

China la un pas de un conflict aerian cu SUA. Un avion spion american a intrat într-o zonă interzisă din China

Agenția chineză oficială China Nouă a anunțat că o zonă a armatei chineze folosită în exerciții militare a fost survolată de un avion spion american.

Zborul de recunoaștere a fost efectuat de un avion de tip U2.

Potrivit presei chineze zborul încalcă regulile cu privire la securitate în vigoare între cele două ţări.

Un oficial de Ministerul chinez al Apărării a afirmat despre acest incident că „acţiunea americană ar fi putut conduce uşor la erori de judecată şi chiar la accidente și  cataloghează decizia americană drept o – provocare evidentă”.

„China se opune ferm acestor acţiuni provocatoare şi a făcut demersuri solemne pe lângă Statele Unite”, scrie agenţia.

Furia autorităţilor chineze intervine într-un context tensionat între Statele Unite şi China, care se înfruntă în probleme militare, comerciale şi politice.

Forţele navale americane efectuează cu regularitate operaţiuni în apropiere de Taiwan şi în Marea Chinei de Sud, contestând astfel revendicări teritoriale ale Beijingului în regiune

Exerciţii militare în Marea Chinei de Sud

Menționăm că, la începutul lunii iulie două portavioane americane au efectuat exerciţii în Marea Chinei de Sud.

Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de manevre militare chineze în jurul unui arhipelag a cărui suveranitate şi-o dispută Beijingul, Vietnamul şi Taiwanul.

USS Ronald Reagan şi USS Nimitz au efectuat sute de lansări de avioane, avioane de supraveghere şi elicoptere în unul dintre cele mai mari exerciţii militare în ultimii ani în Marea Chinei de Sud, potrivit stiripesurse.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu