AcasăȘTIRI EXTERNEChina își trimite cel mai nou portavion în Strâmtoarea Taiwan / Mesaj...

China își trimite cel mai nou portavion în Strâmtoarea Taiwan / Mesaj înaintea discuției Joe Biden-Xi Jinping

China își trimite cel mai nou portavion în Strâmtoarea Taiwan / Mesaj înaintea discuției Joe Biden-Xi Jinping

China și-a trimis cel mai nou portavion, Shandong, să traverseze sensibila Strâmtoare Taiwan, urmat de un distrugător american, cu doar câteva ore înainte de discuția președintelui SUA, Joe Biden, cu omologul său chinez Xi Jinping.

Portavionul Shandong a navigat aproape de insula Kinmen, controlată de Taiwan, care se află chiar în față cu orașul chinez Xiamen, a declarat o sursă din Taipei.

„În jurul orei 10:30, CV-17 a apărut la aproximativ 30 de mile marine la sud-vest de Kinmen și a fost fotografiat de un pasager dintr-un”, a spus sursa, referindu-se la numărul oficial de serviciu al portavionului Shandong, scrie US News.

„Un antrenament de rutină”

USS Ralph Johnson, un distrugător american purtător de rachete din clasa Arleigh Burke, a urmărit portavionul, care nu avea aeronave pe punte și a navigat spre nord prin strâmtoare, a adăugat sursa. Taiwan a trimis nave de război pentru a supraveghea situația, a spus sursa.

Ministerul Apărării din Taiwan a refuzat să comenteze, dar a spus că forțele sale urmăresc întotdeauna activitatea chineză în strâmtoarea Taiwan și „răspund în conformitate cu procedurile standard”.

Purtătorul de cuvânt al Marinei SUA, Lt. Mark Langford, a declarat că distrugătorul USS Ralph Johnson „a efectuat un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan pe 17 martie prin apele internaționale, în conformitate cu dreptul internațional”. El nu a oferit alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că portavionul Shandong are un „program de antrenament de rutină”. „Nu ar trebui să asociem acest lucru cu comunicarea dintre șefii de stat ai Chinei și SUA”, a spus el.

Sursa a detaliat că este neobișnuit ca portavionul să navigheze în timpul zilei, misiunile anterioare având loc noaptea.

Trecerea portavionului a avut loc cu aproximativ 12 ore înainte ca președintele american Joe Biden să vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Taiwan, în stare de alertă sporită

Taiwanul se află deja într-o stare de alertă sporită din cauza războiului din Ucraina, temându-se ca China să profite de situație pentru a face o mișcare asemănătoare, deși nu au existat semne că Beijingul este pe cale să lanseze un desant militar.

China spune că Taiwan este cea mai sensibilă și mai importantă problemă în relațiile sale cu Statele Unite. Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taipei, dar este cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului.

Taiwanul respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei și a promis în repetate rânduri că își va apăra libertatea și democrația.

Shandong este cel mai nou portavion din China, dat în funcțiune în 2019.

author avatar
Tudor Borcea
1.386 afisari

3 COMENTARII

  1. Zona respectiva este tranzit pentru 80% din marfurile cargo ale lumii.Deci este deschisa pentru toate navele prin acorduri internationale,se cheama libertatea de transport naval.Nu e ceva iesit din comun sa vezi nave americane si chineze/japoneze in apele internationale.Chinezii trimit transporturi peste tot,panama,africa,america de sud la fel si americanii in asia.Totul e pe baza de reguli navale

  2. „În jurul orei 10:30, CV-17 a apărut la aproximativ 30 de mile marine la sud-vest de Kinmen și a fost fotografiat de un pasager dintr-un”
    Whoa… să fotografiezi dintr-un, e de belea…
    Tudor, când te transformi în jurnalist? Dacă poți. Poți?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger