AcasăȘTIRI EXTERNEChina își recunoaște al doilea balon reperat deasupra Americii Latine

China își recunoaște al doilea balon reperat deasupra Americii Latine

China își recunoaște al doilea balon reperat deasupra Americii Latine / Foto: printscreen

Diplomația de la Beijing a confirmat, luni, că balonul reperat deasupra Americii Latine și desemnat de Statele Unite ca fiind un dispozitiv de „supraveghere” provenea într-adevăr din China și este „de natură civilă”.

„Din cauza condițiilor meteorologice și a limitărilor de manevrabilitate, balonul a deviat serios de la traiectoria planificată și s-a rătăcit pe cer deasupra Americii Latine și a Caraibelor”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Beijingul acuză Washingtonul de „reacții exagerate”

Cu o zi înainte, Departamentul american al Apărării a anunțat că un al doilea „balon de supraveghere chinezesc” a fost reperat deasupra Americii Latine. Columbia a anunțat în weekend că un balon a survolat teritoriul său.

„După verificări, acest balon fără pilot vine din China. Este de natură civilă și este folosit pentru teste de zbor”, a declarat Mao Ning. Ea nu a precizat cărei entități îi aparține balonul, scrie Le Figaro.

Forțele aeriene columbiene au declarat că balonul a fost detectat vineri dimineață și monitorizat până când a părăsit spațiul aerian național.

Autoritățile militare din țara sud-americană au dat asigurări că dispozitivul nu a „amenințat” în niciun moment securitatea și apărarea țării. Nu au fost oferite detalii despre locația sau traiectoria acestuia.

Armata SUA a doborât sâmbătă primul balon chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul țării, pe care Pentagonul îl considera un dispozitiv de spionaj. China susține că a fost vorba de un balon civil și a acuzat SUA că a „exagerat prin folosirea forței”.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari

1 COMENTARIU

  1. Zilnic se dau drumul la sute, poate mii, de baloane meteorologice în lume. Ajung în stratosferă unde sînt purtate de vînturi cu viteză constantă și direcții previzibile.
    Au aceiași siluetă cu cel zis chinezesc. Căutați poze după ”us air force official aircraft identification chart”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger