AcasăȘTIRI EXTERNEChina își prezintă rivalul pentru Airbus A320 și Boeing 737 MAX -...

China își prezintă rivalul pentru Airbus A320 și Boeing 737 MAX – VIDEO

China își prezintă rivalul pentru Airbus A320 și Boeing 737 MAX - VIDEO / Foto: printscreen

China a anunțat, vineri, că a efectuat prima livrare a noului său avion de linie, C919, care concurează cu Airbus A320 și care urmează să efectueze primul zbor comercial la începutul anului 2023.

Primul avion mediu curier proiectat de China, chiar dacă majoritatea pieselor sale importante provin din străinătate, avionul bimotor al producătorului de stat Comac este, de asemenea, destinat să concureze cu 737 MAX de la Boeing.

Patru avioane, livrate până la sfârșitul anului

Un prim model al modelului C919, care poate transporta 164 de pasageri, a fost predat oficial companiei China Eastern în cadrul unei ceremonii desfășurate pe un aeroport din Shanghai, a anunțat televiziunea de stat CCTV.

Evenimentul marchează o „piatră de hotar” entru industria aviatică chineză, a precizat CCTV. Imaginile difuzate vineri de CCTV au arătat aeronava cu logo-ul China Eastern pe un aerodrom măturat de ploaie și au lăsat să se întrevadă interiorul cabinei aeronavei, informează Boursorama.

În cadrul unui spectacol aviatic din noiembrie, Comac a declarat că a primit comenzi pentru 300 de exemplare C919. Cu toate acestea, producătorul nu a oferit detalii cu privire la mărimea contractelor sau la datele de livrare.

Potrivit presei chineze, patru avioane vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022 către China Eastern, al doilea transportator aerian al țării în funcție de numărul de pasageri, înainte de a intra în serviciu în primul trimestru al anului viitor.

Dezvoltarea modelului C919 nu a împiedicat China să încheie un contract de 17 miliarde de dolari cu Airbus la începutul acestui an. De asemenea, producătorul european de avioane a început în noiembrie producția modelului A321 pe linia sa de producție locală din Tianjin, în apropiere de Beijing (nord).

Modelul Boeing 737 MAX este blocat la sol în China din 2019, după două accidente aviatice mortale.

Producătorul american era pesimist la sfârșitul lunii octombrie în privința reluării livrărilor acestui avion, considerând că situația geopolitică nu permite o îmbunătățire a situației în viitorul imediat. Se spune că tensiunile comerciale persistente dintre Statele Unite și China au încetinit progresul în această privință.

author avatar
Tudor Borcea
618 afisari

4 COMENTARII

  1. Cu tehnologia de azi un avion de pasageri trebuie sa dezvolte intre50 si 150MACH.Orice altceva e FLYING GARBAGE.

    • Cat despre „avioane militare” nu inteleg de ce se mai produc…..multi bani cheltuiti pe o tampenie inutila care poate fi dezintegrata cu jet de plasma
      Eu as provoca rusii sa vina cu cele mai bune arme si nave…uite asa te alegi cu aluminiu pe gratis plus alte metale
      Exact ca in bancul cu maimutele din copacul cu nuci de cocos…..dai in ele cu pietre si ele „te bombardeaza cu nuci gratis” Totul e un circ ieftin am impresia ca sunt intelesi intre ei bagabontii astia sa-si demoleze tot felul de vechituri cica „se bat”……… Cum o fi sa minti asa cu tupeu???aloooo ati vazut un cal maro

Comments are closed.

Zenville