AcasăȘTIRI EXTERNEChina a semnat ACORDUL care schimbă polii puterii în Pacific! / Șah...

China a semnat ACORDUL care schimbă polii puterii în Pacific! / Șah dat Americii

China își face un nou cap de pod în Pacific / SUA și aliații, luați prin surprindere

Datorită unui acord cu Insulele Solomon, forțele armate ale Chinei vor putea stabili o poziție strategică în Oceania.

După cum au arătat luptele din cel de-al Doilea Război Mondial din regiunea Indo-Pacific, Insulele Solomon ocupă o poziție strategică. La acea vreme, controlul lor menținea liniile de aprovizionare între Statele Unite și Australia (precum și între Noua Zeelandă și Noua Caledonie).

Aderarea insulelor la „drumurile mătăsii”

De aici și interesul manifestat față de acestea de China, care nu a precupețit nici un efort pentru a-și spori influența în zonă, în special cu numeroase investiții economice și comerciale.

O mană financiară pentru acest stat melanezian de 700.000 de locuitori, care este unul dintre cele mai sărace din lume. Astfel, piața chineză a devenit principala desfacere pentru exporturile sale (aproape 555 de milioane de dolari în 2017).

La scurt timp după ce și-a recuperat fotoliul de prim-ministru (pe care îl ocupase deja de trei ori, pentru perioade mai mult sau mai puțin lungi), șeful guvernului Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a orientat cu hotărâre politica externă a țării sale spre China.

Ceea ce s-a tradus, în 2019, cu ruperea relațiilor diplomatice cu Taiwanul, recunoașterea conceptului de o singură Chină și aderarea Insulelor Solomon la noile „drumuri ale mătăsii”- uriașul proiect de investiții al Beijingului.

Cu toate acestea, această apropiere de China divizează Insulele Solomon. În noiembrie 2021, ea fost parțial motivul revoltelor violente care l-a forțat pe Sogavare să facă apel la Australia, precum și la alte țări din Oceania, pentru a restabili ordinea. Mai mult, una dintre insulele arhipelagului, Malaita, a amenințat chiar cu secesiunea, scrie Opex 360.

China poate trimite nave militare și „forțe de securitate”

Cu toate acestea, deși se îndreaptă de bunăvoie către vecinii lor cei mai apropiați atunci când au nevoie, Insulele Solomon au ochi doar pentru China. Cel puțin Sogavare are. Semnând un acord de securitate cu Beijing, la sfârșitul lunii trecute, stârnind iritare la Canberra și Wellington.

„Autoritățile din Insulele Solomon și din Republica Populară Chineză au parafat astăzi elementele unui cadru de cooperare bilaterală în materie de securitate între cele două țări”, a anunțat biroul primului ministru.

Cu acest acord, China este autorizată să trimită nave militare în Insulele Solomon „pentru a efectua reaprovizionare logistică și escale”. În plus, Beijingul poate desfășura, la cererea capitalei insulelor, Honiara, forțe de securitate pentru a asigura menținerea „ordinei sociale”, precum și protecția „personalului chinez” și a „principalelor proiecte” din arhipelag.

Beijingul deja amenință

Pentru diplomația chineză, acest acord este „în conformitate cu dreptul internațional” și „practicile” dintre națiuni. Beijingul a amenințat voalat și țările care ar fi tentate să își exprime criticile sau rezervele față de acord, cerându-le să „respecte suveranitatea” Insulelor Solomon „în loc să creadă cu condescendență că le pot spune ce ar trebui sau nu ar trebui să facă”.

O astfel de declarație vizează în primul rând Australia, Noua Zeelandă și SUA.

„Acordul propus de Insulele Solomon cu China riscă să destabilizeze instituțiile și aranjamentele actuale care au asigurat de multă vreme securitatea în regiunea Pacificului”, a declarat guvernul Noii Zeelande.

„Australia are la cunoștință de proiectul de acordul de cooperare în materie de securitate China-Insulele Solomon care a fost propus. Respectăm dreptul fiecărei țări din Pacific de a lua decizii suverane. Ne-am exprimat în mod regulat și respectuos preocupările guvernului Insulelor Solomon și vom continua să facem acest lucru. Am fi deosebit de îngrijorați de orice acțiune care subminează stabilitatea și securitatea regiunii noastre, inclusiv stabilirea unei prezențe permanente, cum ar fi o bază militară”, a declarat Canberra pe 25 martie.

author avatar
Tudor Borcea
1.360 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger