AcasăȘTIRI EXTERNEChina învață de la Rusia cum să invadeze Taiwanul. Directorul CIA dă...

China învață de la Rusia cum să invadeze Taiwanul. Directorul CIA dă alerta

China învață de la Rusia cum să invadeze Taiwanul. Directorul CIA dă alerta / Foto: Facebook

China urmărește îndeaproape invazia Rusiei în Ucraina și este posibil să învețe din acest conflict pentru a-și ajusta planurile de preluare a controlului asupra Taiwanului, a avertizat sâmbătă directorul CIA, William Burns.

„Conducerea chineză monitorizează cu atenție lecțiile pe care le poate învăța din Ucraina cu privire la propriile ambiții și la Taiwan”, a spus el.

Beijingul analizează „costurile și consecințele” invadării Taiwanului

Beijingul a fost „surprins” de regresele armatei ruse și de rezistența puternică a societății ucrainene, a analizat șeful principalei agenții americane de informații în cadrul unei conferințe organizate de cotidianul Financial Times.

„Cred că au fost deosebit de impresionați de modul în care Alianța Atlantică s-a unit pentru a impune costuri economice Rusiei ca răspuns la agresiunea acesteia”, a continuat el.

China a fost „tulburată de faptul că președintele rus Vladimir Putin i-a apropiat pe europeni de americani”, potrivit lui Bill Burns. „În ceea ce privește concluziile pe care le-au tras din asta, rămâne un semn de întrebare”.

Burns a mai spus că liderii chinezi iau în considerare „costurile și consecințele” utilizării forței pentru a prelua controlul asupra Taiwanului, scrie Le Figaro.

Cei 23 de milioane de locuitori ai insulei trăiesc sub amenințarea constantă a invaziei Chinei, care consideră Taiwanul ca fiind parte a teritoriului său, pe care trebuie să îl recupereze într-o zi, cu forța dacă este necesar.

Invazia Rusiei în Ucraina a sporit temerile părții taiwaneze că Beijingul își va pune în practică amenințările de anexare.

author avatar
Tudor Borcea