AcasăȘTIRI EXTERNEChina înghite infrastructura critică a UE. Ce presiuni poate face Beijingul /...

China înghite infrastructura critică a UE. Ce presiuni poate face Beijingul / La Bruxelles se doarme

China înghite infrastructura critică a UE. Ce presiuni poate face Beijingul / La Bruxelles se doarme / Foto: printscreen

Războiul din Ucraina și suspiciunile de acte de sabotaj asupra unor infrastructuri-cheie obligă țările europene să își regândească abordarea cu privire la ceea ce este critic și la cine ar trebui să dețină controlul. Și aici, nu atât de Rusia este cea de care se tem liderii Uniunii Europene, cât China.

 

„Cea mai mare teamă, cred, este că infrastructura critică ar putea fi scoasă din funcțiune de China într-o situație de conflict sau cel puțin că China ne-ar putea amenința că va suprima infrastructura critică”, a declarat  Tim Rühlig, cercetător la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP).

Europa s-a vândut la bucată Beijingului

Companiile chineze dețin sau au participații într-o gamă largă de infrastructuri critice europene, cu ar fi porturi, aeroporturi, companii de electricitate, parcuri eoliene și solare, precum și telecomunicații. Anii de boom au fost între 2012 și 2015, când Europa, aflată într-o criză financiară severă, a luat măsuri drastice de austeritate care au inclus vânzarea unor astfel de infrastructuri importante.

În prezent, companiile chineze dețin participații în porturi din țări ale UE, printre care Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda și Germania, precum și în aeroporturi, cum ar fi cel din Toulouse, în Franța.

Cu toate acestea, climatul geopolitic s-a schimbat dramatic. „În ultimii șase, șapte ani am văzut două lucruri. China a devenit mai autoritară, mai puțin aliată cu noi din punct de vedere economic, mai divergentă”, a declarat pentru Euronews Agatha Kratz, director al centrului de cercetare independent Rhodium Group.

Un astfel de control asupra acestor tipuri de infrastructuri comportă deja riscuri pe timp de pace (în special de spionaj), dar și posibilitatea ca China să folosească aceste hub-uri comerciale din Europa pentru a-și favoriza companiile în detrimentul celor regionale.

Dar abordarea Rusiei în Ucraina acum temeri că, în cazul în care Moscova va învinge în războiul său, China s-ar putea simți încurajată să își folosească armata în Taiwan. Beijingul consideră că insula face parte din teritoriul său și, în ultimele luni, și-a intensificat retorica cu privire la posibila utilizare a armatei. În cazul în care ar face acest lucru, UE nu ar avea altă opțiune decât să impună sancțiuni, la care Beijingul ar riposta.

Dar există o îngrijorare tot mai mare cu privire la posibilitatea ca China să se folosească de controlul său asupra infrastructurii critice a UE pentru a exercita presiuni suplimentare.

„Porți de acces în comutatoare ascunse”

Infrastructura fizică, cum ar fi porturile și aeroporturile, ar putea fi confiscată sau înghețată de către țările UE într-o perioadă de tensiuni geopolitice extreme, spune Agatha Kratz . Adevărata îngrijorare se referă la sectorul digital și la dependența Europei de tehnologia chineză.

„Mă îngrijorează mai mult alte tipuri de vulnerabilități, cum ar fi, în cazul tehnologiei 5G, posibilitatea ca acesta să fie folosită pentru spionaj sau posibilitatea să fie pur și simplu dezactivată cu totul”, a declarat Ian Bond, director de politică externă la Centre for European Reform (CER).

„Am văzut destul de recent o perturbare a sistemului feroviar german care pare să fi fost cauzată de un atac cibernetic. Nu este clar cine l-a efectuat, dar, evident, dacă China se află în interiorul sistemului, dacă sunt companii chineze care creează unele dintre aceste sisteme, atunci oportunitățile pentru guvernul chinez de a instala porți de acces în întrerupătoare ascunse sunt cu atât mai mari”, a spus el.

Potențial de perturbare uriaș

Având în vedere că societățile chineze au participații în rețelele electrice europene, precum și în domeniile energiei regenerabile și în sistemele de telecomunicații, potențialul de perturbare ar putea fi uriaș. Dar chiar dacă ar pierde controlul asupra porturilor și aeroporturilor europene, China ar putea în continuare să folosească ca armă datele din aceste centre comerciale pentru a provoca daune.

„Atât un port maritim, cât și un aeroport fac parte dintr-o infrastructură digitală. Astfel, indiferent ce containerele trec prin terminalul portului maritim, vor lăsa o mulțime de date în acel port. Dacă ai acces corespunzător la ele, știi ce se află în acele containere, cine le-a expediat acolo, unde se duc, care este lanțul logistic”, a declarat Rühlig.

„Dacă chinezii înțeleg foarte bine ce sunt bunurile critice, tipul de blocaje ale lanțurilor de aprovizionare, ei ar putea fi bine echipați pentru  sancțiuni foarte bine țintite, în care să știe pur și simplu că pot exista cinci sau șapte producători ai unui bun critic în Europa, dar acești cinci sau șapte producători s-ar putea să se bazeze toți pe același lanț de aprovizionare și atunci trebuie doar să taie acel punct pentru a pune Europa într-o situație foarte dificilă”, a explicat el.

Germania, în meniul lui Xi Jinping

Acesta este motivul pentru care scandalul provocat de vânzarea unei participații într-un terminal portuar din Hamburg către Cosco, compania maritimă de stat din China, a avut temei. Hamburg este al treilea cel mai aglomerat port din Europa.

Există deja un mecanism de examinare a investițiilor străine în UE, care permite țărilor să își exprime îngrijorarea cu privire la astfel de investiții în alte state membre. Dar, în cele din urmă, statul UE care primește investiția poate respinge aceste îngrijorări și permite ca aceasta să continue, deoarece, de obicei, este vorba despre securitatea națională, care intră sub autoritatea guvernelor.

Acesta a fost cazul Hamburgului, unde cancelarul german Olaf Scholz a sprijinit vânzarea – deși la o cotă mai mică – în ciuda îngrijorărilor exprimate de alte state membre și de serviciile de informații ale țării.

Un alt argument în favoarea unui mecanism mai dur este și faptul că infrastructura critică este din ce în ce mai mult transnațională și interconectată.

China a fost, de asemenea, subiectul unei discuții între cei 27 de șefi de stat ai UE la ultima lor reuniune de la Bruxelles, luna trecută, pentru a determina dacă strategia actuală a blocului comunitar de a considera Beijingul un partener în anumite probleme, cum ar fi schimbările climatice, precum și un concurent și un rival sistemic, este în continuare abordarea corectă.

Se pare că se recunoaște din ce în ce mai mult faptul că, la fel ca și în cazul Rusiei, unitatea și solidaritatea UE vor avea mai multă greutate, de unde și criticile privind călătoria lui Olaf Scholz în China de vineri, unde a fost însoțit de o delegație de afaceri.

Cu toate acestea, vor fi necesare mult mai multe discuții și decizii pentru a formula în mod corespunzător ceea ce este critic și ceea ce este acceptabil în ceea ce privește proprietatea străină și reciprocitatea.

„Lăsăm China să investească în infrastructura critică europeană, dar China nu ar lăsa niciodată o companie europeană să facă același lucru”, a subliniat Kratz. „Este un semnal negativ pe care îl transmitem, și anume că suntem dispuși să acceptăm aceste tipuri de investiții, dar invers nu este posibil”.

author avatar
Tudor Borcea
335 afisari

5 COMENTARII

  1. Auzi bah Klause cs zice .. Agatha Kratz? Cica nu’shi vinde tzara! Tu ce facushi .. minca’tzi’ash? Esti pe felie cu „uotzii”?

  2. China a functionat 40 de ani cu 9% crestere anuala
    in regim de supra-incalzire:
    -„investitorul strategic” a pompat tot ce putea in china,
    ca investitii directe si prin asigurarea la celallt capat a pietii de desfacere
    (asta insemna dezechilibru !)
    acum china a ajuns la „peak production”-mortu trage de lumanare,
    urmareste o „preluare ostila” a restului planetei -impreuna evident cu „investitorul strategic”

    E BLAT MONDIAL!

    (orashe fantoma si poduri suspendate din sticla:
    semnele putregaiului; e ca in sectorul penitenciar 4 bucuresti:
    b@lutza isi trimite noapea fantomele
    sa spele bolovanii decorativi de pe trotuare;
    acum 40 de ani asta faceau si grecii-spalau trotuarele cu shampon…..)

  3. dealtfel „s-a vazut” si in Romania:
    „casa poporului”, „sistematizarea” si metroul,
    planificatele faraonice 5 reactoare nucleare CATE UNUL PE AN
    -simptomul PROMPT al falimentului unei economii supra-incalzita cu credite si industrializata in marsh fortzat
    ca in pregatiri de razboi-pardon,doar americanii au apanajul traiului prin razboi,
    aia nu au „petro-dollar”(o diversiune)
    ci dollari roshii CA SANGELE VARSAT!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger