AcasăȘTIRI EXTERNEChina închide Hong Kong. Spionii americani, lăsați pe dinafară

China închide Hong Kong. Spionii americani, lăsați pe dinafară

China închide Hong Kong. Spionii americani, lăsați pe dinafară

Beijingul revocă vizitele fără vize la Hong Kong și Macao pentru titularii de pașapoarte diplomatice americane. Totodată, impune sancțiuni oficialilor americani implicați în problema Hong Kong.

Anunțul vine la trei zile după ce Statele Unite a anunțat sancțiuni împotriva Beijingului, într-un moment în care fermitatea împotriva Chinei, ridicată drept „cea mai mare amenințare la adresa democrației”, pare a fi subiectul unui consens din ce în ce mai mare între echipa lui Donald Trump și viitoarea administrație a lui Joe Biden.

SUA, sancțiuni contra Chinei din cauza crizei din Hong Kong

Trezoreria și Departamentul de Stat al SUA au vizat de această dată 14 înalți oficiali parlamentari chinezi pentru rolul lor în adoptarea unei controversate legi de securitate națională care „a subminat autonomia Hong Kongului”.

Administrația Trump a decis impunerea de noi sancțiuni împotriva Chinei din cauza crizei din Hong Kong. Nu mai puțin de 14 membri ai Congresului Național al Poporului din China au fost sancționați, transmite Reuters, ca reacție la decizia Guvernului din Hong Kong de excludere a patru parlamentare prodemocrație în virtutea unei legi aprobate de Beijing.

Comisia Permanentă a Parlamentului Chinei a aprobat la începutul lunii noiembrie o lege care permite Guvernului Pro-Beijing din Hong Kong să anuleze mandatele parlamentarilor care susțin independența. Imediat după această decizie, Guvernul din Hong Kong a decis anularea mandatelor a patru deputați ai opoziției. Ca reacție, ceilalți 15 parlamentari ai opoziției au anunțat că demisionează.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a afirmat că având în considerare faptul că administrația americană a intervenit grav în afacerile interne ale Chinei sub pretextul problemei legate de Hong Kong și a prejudiciat interesele Chinei, autoritățile de la Beijing au decis să impună sancțiuni împotriva unor oficiali executivi din cadrul Departamentul de stat american și membrilor unor organizații neguvernamentale care s-au comportat inadecvat în acest caz.

De asemenea, China a decis să anuleze tratamentul vizitelor fără vize în regiunile Hong Kong și Macao de care s-au bucurat anterior americanii cu pașaport diplomatic. Acești vicepreședinți ai comisiei permanente parlamentare și membrii familiilor lor nu vor mai putea intra în Statele Unite, în timp ce posibilele lor active în Statele Unite vor fi înghețate și accesul la sistemul financiar american va fi blocat, potrivit scmp.com.

China îndeamnă SUA să înceteze amestecul în afacerile din Hong Kong și să nu meargă mai departe pe acest drum periculos și greșit, a subliniat Hua Chunying.

Observatorii au avertizat că o astfel de acțiune va tensiona și mai mult legăturile dintre China și SUA și va face o resetare mai dificilă chiar și după desemnarea lui Joe Biden ca președinte SUA pe 20 ianuarie.

author avatar
Andreea Vlad
618 afisari

1 COMENTARIU

  1. Spionii americani niciodata nu raman lasati pe afara. Statul american ai extrage mereu folosind avioane si submarine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger