AcasăȘTIRI EXTERNEChina închide „cimitirele de biciclete”

China închide „cimitirele de biciclete”

Autoritățile se pregătesc să elimine aproximativ 25 de milioane de biciclete abandonate, înghesuite în prezent în depozite uriașe.

South China Morning Post relatează că, până de curând, aproape fiecare oraș important din țară avea un „cimitir de biciclete”, unde sute de mii din aceste biciclete „erau stivuite după falimentul operatorilor lor”. „Una dintre aceste adevărate halde” din orașul Xiamen, provincia Fujian, a fost  „cândva cel mai mare de acest gen, cu peste 200.000 de vehicule ruginite”. Astfel de depozite se ridică precum munții, a comentat Wu Guoyong, un fotograf din Shenzhen, care a devenit faimos pentru că a folosit drone aeriene pentru a face fotografii spectaculoase ale acestor grămezi de biciclete. Această masivă operațiune de curățenie va dura până la sfârșitul anului și se va face pe banii contribuabililor.

Afacerea de partajare a bicicletelor a început în China la sfârșitul anului 2014, când cinci membri ai clubului de ciclism al Universității Peking au grefat ideea închirierii de biciclete – similar cu „Boris Bikes” din Londra și Citibikes pe străzile din New York – pe economia omniprezentă a internetului din țară. Ulterior, s-a ajuns la o rețea impresionantă, cu peste 70 de companii implicate, dintre care două – Ofo și Mobike – au depășit un miliard de dolari în evaluare. Multe dintre aceste companii au dat faliment sau au fost preluate și nu mai sunt responsabile de reciclarea bicicletelor, sarcină care a căzut pe umerii administrațiilor locale. Reciclatorii plătesc de obicei între 20 și 30 de yuani pentru fiecare bicicletă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
586 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger