AcasăȘTIRI EXTERNEChina începe vânătoarea băncilor corupte

China începe vânătoarea băncilor corupte

Controlul din ce în ce mai consolidat al Partidului Comunist Chinez asupra sectorului privat se extinde și la băncile regionale.

Există ceva putred în sistemul bancar chinez. În orice caz, acesta este ceea ce îngrijorează Beijingul, care a decis să strângă șurubul având în cătare personalități și industrii prea influente pentru gustul partidului.

Relații „prea cordiale” cu oamenii de afaceri

Legea anti-monopol, supravegherea companiilor tehnologice, miliardari puși sub presiune: președintele Xi Jinping transpune vorbele în fapte iar următoarea sa țintă ar putea fi băncile regionale.

Guvernul se teme astfel că anii de relaxare din sectorul privat, în care tranzacțiile între părțile private sunt libere de intervenția guvernului, au permis băncilor regionale să dezvolte relații „prea cordiale” cu oamenii de afaceri locali.

În timp ce sistemul bancar chinez este dominat de cele douăsprezece bănci naționale deținute de stat, există sute de bănci mai mici, iar multe dintre ele au lăsat investitorii privați să intre în capitalul lor în ultimii ani.

Tranzacții privilegiate, împrumuturi preferențiale, protocoale de securitate neglijate: aceste bănci sunt puternic suspectate că oferă acționarilor lor avantaje ilegale, care amenință stabilitatea întregului sistem.

Celebra companie Evergrande, atât supraîndatorată, cât și cu multe ramificații în domeniul imobiliar chinezesc, deținea 36% din banca Shengjing. Autoritățile investighează dacă Evergrande a preluat efectiv controlul asupra băncii și a folosit-o pentru a efectua tranzacții între părți afiliate, ceea ce a adus-o în pragul unei prăpastii.

Restructurare majoră

În 2014, conglomeratul HNA a preluat Yingkou Coastal Bank, în provincia Liaoning din nord-estul țării. The Economist relatează că, după numirea de noi lideri, compania a folosit banca pentru a-și acorda împrumuturi generoase sub paravan. Banca și-a triplat volumul în 2016 înainte de a se prăbuși în cele din urmă și a depune declarația de faliment.

Pe 15 octombrie, comisia de reglementare a băncilor și asigurărilor din China a decis creșterea nivelului de control al acționarilor majoritari ai băncilor, pentru a se asigura că aceștia nu le controlează operațiunile interne.

Acţionarii aflați în afara legii riscă mult. Aceștia nu sunt doar nevoiți să-și vândă acțiunile, ci pot fi și închiși, sau chiar condamnați la pedeapsa cu moartea cu suspendare, cum a fost cazul fostului director al Hengfeng Bank, Cai Guohua, scrie Korii.

Având în vedere numărul de bănci implicate, acest proiect de „asanare” reprezintă o restructurare majoră a sistemului bancar. Ceea ce nu îl va descuraja în nici un fel pe Xi Jinping, niciodată ezitant când e vorba de luat la puricat sistemul privat.

.

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger