China încearcă în mod deliberat să creeze diviziuni în cadrul alianței de elită de partajare a informațiilor Five Eyes, prin stabilirea unor relații mai strânse cu guvernul de stânga al premierului din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern.
Alianța Five Eyes, care cuprinde SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, datează din cel de-al Doilea Război Mondial, când un număr de aliați-cheie au decis să împărtășească informații în încercarea lor de a învinge Germania nazistă și Japonia.
Astăzi, menținerea cooperării în privința schimbului de informații între cele cinci națiuni anglofone este considerată esențială pentru combaterea amenințării reprezentate de statele autocrate, precum Rusia și China comunistă.
Supraviețuirea alianței în forma sa actuală este însă amenințată după ce administrația doamnei Ardern a anunțat că face din prioritățile sale relațiile comerciale îmbunătățite cu Beijingul, mai degrabă decât să își mențină sprijinul pentru Five Eyes.
Noua Zeelandă, noua mireasă a Chinei
Anunțând decizia de a căuta o ameliorare a relațiilor comerciale cu Beijingul, la începutul acestei luni, Nanaia Mahuta, ministrul de Externe din Noua Zeelandă, a declarat că țara sa este „într-o postură incomodă”, deoarece alianța Five Eyes presează China asupra teribilului său record de încălcare a drepturilor omului și, în schimb, a dorit să își continue o relație bilaterală proprie.
Nanaia Mahuta, în vârstă de 50 de ani, a răspuns astfel unei decizii luate anul trecut de miniștrii Apărării din Marea Britanie, America, Canada, Australia și Noua Zeelandă de a susține un rol extins pentru Five Eyes, cu un angajament public nu numai pentru a face față provocărilor de securitate comune, ci „ să promoveze valorile lor comune ale democrației, libertății și respectării drepturilor omului”.
În acest context, alianța a emis comunicate prin care critică suprimarea brutală din partea Chinei a mișcării pro-democrație din Hong Kong, precum și reprimarea de către Beijing a minorității sale musulmane uigure.
„Aveți grijă să nu orbiți”
Aceasta a stârnit o reacție feroce din partea Beijingului, care a avertizat alianța împotriva implicării sale în afacerile interne din Hong Kong.
Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe al Chinei, a declarat: „Indiferent dacă au cinci ochi sau zece ochi, de îndată ce îndrăznesc să aducă prejudicii suveranității, securității sau intereselor de dezvoltare ale Chinei, ar trebui să fie atenți, ca nu cumva ochii lor să fie orbiți”.
Pe de altă parte, China a lăudat-o pe Nanaia Mahuta, mizând pe eventuale fisuri în Five Eyes. The Global Times, trompeta Partidului Comunist Chinez, a scris: „În contrast frapant cu Australia, care s-a legat de căruța SUA, Noua Zeelandă a menținut o abordare relativ independentă a politicilor externe, deschizând calea pentru ca țara să urmeze politici de care să beneficieze propria economie și cetățenii”.
În ciuda adeziunii sale la noua inițiativă diplomatică a Five Eyes, Noua Zeelandă, care se bazează puternic pe legăturile sale comerciale cu Beijingul, a decis acum că nu mai vrea să sprijine inițiativa Five Eyes și, în schimb, dorește să continue propriul dialog cu liderii chinezi.
„Este o chestiune pe care am ridicat-o împreună cu partenerii din Five Eyes, că nu agreem misiunii Five Eyes, că am prefera mai degrabă să căutăm oportunități multilaterale pentru a ne exprima interesele cu privire la o serie de probleme”, a explicat Mahuta, într-u discurs rostit în cadru Consiliului Chinei din Noua Zeelandă, la 19 aprilie.
Veriga slabă a alianței
Abordarea naivă a Noii Zeelandă față de amenințarea reprezentată de Beijing nu reprezintă doar o amenințare pentru viitorul alianței Five Eyes în sine. Există o posibilitate distinctă ca Wellington să poată fi expulzat din alianță din cauza poziției sale pro-Beijing.
Noua Zeelandă, a cărei poziție geografică o face un post de ascultare ideal pentru regiunea Pacificului, a fost mult timp considerată ca veriga slabă a alianței. În 2003, accesul său la informații a fost scăzut după ce Helen Clark, prim-ministru laburist de stânga al țării, s-a opus războiului din Irak.
Restricțiile impuse Noii Zeelande au fost în cele din urmă ridicate când Barack Obama a devenit președinte. Cu toate acestea, țara se confruntă acum cu revizuirea statutului său, mai ales că ultimul său efort de a ajunge la Beijing a iritat la culme Australia vecină, care se află în mijlocul unui război comercial din ce în ce mai dur cu Beijingul.
După cum a comentat recent un înalt oficial de informații occidental despre continuarea aderării Noii Zeelande la alianța Five Eyes, țara este acum „la limita viabilității ca membru” al alianței datorită atitudinii sale „supuse” față de China și a „sistemului său politic compromis”.
Guvernul socialist din Noua Zeelandă ar putea crede că este o idee bună să se arunce la sorți cu guvernanții comuniști din China. Dar, făcând acest lucru, riscă să-și sacrifice viitorul pentru dominația despotilor Chinei.