AcasăȘTIRI EXTERNEChina, în liga super-portavioanelor. Fujian, cea mai mare navă de război a...

China, în liga super-portavioanelor. Fujian, cea mai mare navă de război a Beijingului, începe testele pe mare – VIDEO

China, în liga super-portavioanelor. Fujian, cea mai mare navă de război a Beijingului, începe testele pe mare - VIDEO / Foto: printscreen

CNS Fujian, al treilea portavion al Chinei, va începe testele pe mare în acest an, potrivit căpitanului Qian Shumin, ofițer executiv al navei.

 

Qian a declarat într-o emisiune de știri difuzată luni la Televiziunea Centrală Chineză că testele vor contribui la „realizarea obiectivelor Centenarului Armatei Populare de Eliberare” (PLA). Acest centenar, care va avea loc în 2027, a fost menționat de liderul chinez Xi Jinping în octombrie ca fiind un termen limită pentru ca PLA să își atingă obiectivele de modernizare.

Deplasament de 80.000 de tone

Qian nu a oferit detalii despre programul noului portavion. Fujian a fost prezentat pe 17 iunie la Shanghai, în timp ce era remorcat din docul său uscat la șantierul naval Jiangnan al China State Shipbuilding Corp. Portavionul se află acum în ultimele etape de construcție la șantierul naval.

După ce va fi finalizat, uriașul portavion, cu un deplasament de peste 80.000 de tone, va fi cea mai mare și cea mai puternică navă de război construită vreodată de o națiune asiatică, precum și una dintre cele mai mari din lume, informează China Daily.

Analistul Carl Schuster, fost căpitan al marinei SUA, a declarat că se așteaptă ca primele teste ale portavionului Fujian să aibă loc în primăvară. „Pe baza tehnologiilor și sistemelor instalate pe Fujian, primele teste pe mare vor fi efectuate în jurul lunii martie 2023 și vor consta în teste de inginerie de bază și de manevră a navei”, a declarat Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific, notează CNN.

El a precizat că testele inițiale vor dura probabil între trei și șapte zile.

Acestea ar fi primii pași dintr-o serie de teste de aproximativ 18 luni care ar putea face ca Fujian să devină operațional până în octombrie 2024, a spus Schuster.

„Fiecare încercare va fi urmată de o examinare a ceea ce a mers bine și ce nu a mers bine; iar soluțiile la aceste probleme, fie că sunt legate de oameni sau de echipamente, sunt identificate și, respectiv, aplicate”, a spus el.

China, în liga superportavioanelor, alături de SUA

Fujian este cu 50% mai mare decât cele două portavioane actuale ale Chinei aflate în serviciu și plasează Marina PLA în liga superportavioanelor, precum cele americane de 100.000 de tone din clasa Nimitz. De asemenea, arată că China se ridică la nivelul tehnologiei portavioanelor americane.

Celelalte două portavioane ale Chinei, Liaoning și Shandong, se bazează pe tehnologie sovietică învechită. Folosesc putea înclinată ca o trambulină pentru decolarea avioanelor, în timp ce portavioanele americane folosesc un sistem mai avansat de catapultare pentru a-și lansa avioanele.

Iar Fujian folosește un sistem de catapultare electomagnetică, lucru pe care SUA îl au doar pe cel mai nou portavion operațional, USS Gerald Ford.

Schuster spune că integrarea secțiunii aeriene a portavionului în operațiunile sale folosind această nouă tehnologie va fi ultima parte cheie a testelor sale, iar el se așteaptă ca acest lucru să se întâmple cândva în vara anului 2024.

În prezent, Marina PLA operează două portavioane – Liaoning și Shandong. Ambele au un deplasament standard de aproximativ 50.000 de tone și un sistem de propulsie convențional, iar pentru lansarea aeronavelor folosesc o trambulină.

În comparație cu cele două predecesoare ale sale, Fujian este mult mai mare și mai greu, are o punte de zbor mai mare și o suprastructură mai mică. Liaoning a fost supus la zece teste pe mare înainte de a intra în serviciu, iar Shandong a efectuat nouă teste înainte de punerea sa în funcțiune.

author avatar
Tudor Borcea
595 afisari

4 COMENTARII

  1. Departe de SUA (nu doar la numar, mai trebuie si avioane pe masura, si grupare de protectie si taaare multa instructie), dar in alta galaxie decat Rusia.

  2. Era portavioanelor a apus de ceva timp, sunt greoaie și inutile: rachetele hipersonice (9-20 Mach) ale Rusiei le spulberă instant! Portavioanele au intrat in ,,adormire” incheindu-și călătoria fără a lăsa nimic in loc fiind cu totul căzute in desuetudine! Locul lor binemeritat este la Muzeul Antichităților secțiunea ,,Useless/Vintage” așadar de ce ar cheltui cineva bi(tri)lioane pe o coajă de banană ofilită plutind in derivă pe mările și oceanele lumii daca poate fi poate fi scufundată de Sarmat (ba chiar și de Zircon) oricând se termină vodka (răbdarea) URS-ului…

  3. Bai chinezoilor, cam tarziu v-ati trezit si voi din letargie, cel putin cu 20 de ani mai tarziu decat era cazul, vedeti sa nu ii enervati pe amerloci si pe rusnaci, ca au aia niste submarine invizibile de va fumega aia in 90 de secunde 🙂 Macar, vorba aia, aveti de unde sa pierdeti personal de razboi, din 1.4 miliarde de sobolani rosii nu conteaza daca dispar sa zicem, cam 300 – 400 de milioane, la voi cifrele acestea sunt numai statistici ale democratilor din Partidul Komunist Chinezoi 🙂 Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger