AcasăȘTIRI EXTERNEChina, în închisoarea politicii „zero-Covid-19”. Partidul Comunist, în lupta de clasă cu...

China, în închisoarea politicii „zero-Covid-19”. Partidul Comunist, în lupta de clasă cu coronavirusul

China, în închisoarea politicii „zero-Covid-19”. Partidul Comunist, în lupta de clasă cu coronavirusul

Comitetul permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, cea mai înaltă autoritate a țării, a cerut joi un sprijin neclintit pentru politica „zero Covid-19”, în contextul în care epidemia se reia în China, a relatat presa de stat.

Comitetul, a cărui nouă componență a fost dezvăluită la congresul Partidului Comunist de luna trecută, s-a reunit pentru prima dată.

Epidemia de Covid-19 din China a continuat să se extindă joi, numărul de cazuri noi fiind cel mai mare din aprilie. Politburo, prezidat de președintele Xi Jinping, a subliniat necesitatea de a minimiza impactul acesteia asupra economiei.

„Nu trebuie să relaxăm nimic”

„Trebuie să luăm măsuri mai hotărâte și mai decisive pentru a limita răspândirea epidemiei, cât mai curând posibil și pentru a restabili producția normală și ordinea cotidiană, cât mai curând posibil”, au declarat liderii în cadrul reuniunii, potrivit agenției China Nouă.

„Nu trebuie să relaxăm inițiativele necesare pentru a preveni izbucnirea epidemiei”, a mai spus Comitetul permanent. Autoritățile din metropola sudică Guangzhou, grav afectată, au îndemnat joi locuitorii să lucreze acasă, dar nu au declarat un lockdown, scrie Boursorama.

În acest oraș cu aproximativ 19 milioane de locuitori, peste 2.000 de cazuri au fost raportate pentru a treia zi consecutiv, iar autoritățile au lansat teste pe scară largă.

La Beijing, organizatorii salonului auto emblematic al țării au declarat că evenimentul, deja amânat, nu va avea loc în acest an din cauza reapariției epidemiei în capitală, care a raportat 95 de noi infecții în ziua precedentă, față de 80 cu o zi înainte.

De asemenea, Politburo a cerut Chinei să „facă o treabă temeinică” în ceea ce privește vaccinarea populațiilor cheie, pe care experții o consideră un prim pas esențial pentru o eventuală strategie de ieșire din politica „zero Covid-19”.

author avatar
Tudor Borcea