AcasăȘTIRI EXTERNEChina îl avertizează pe Joe Biden cu privire la Taiwan. „SUA trimit...

China îl avertizează pe Joe Biden cu privire la Taiwan. „SUA trimit semnale greșite și periculoase” / „Noi decidem metoda de rezolvare”

China îl avertizează pe Joe Biden cu privire la Taiwan. „SUA trimit semnale greșite și periculoase” / „Noi decidem metoda de rezolvare” / Foto: printscreen

China a acuzat Statele Unite că trimit „semnale foarte greșite și periculoase” cu privire la Taiwan, după ce secretarul american de Stat, Antony Blinken, i-a spus vineri omologului său chinez că menținerea păcii și a stabilității în Taiwan este de o importanță vitală.

Taiwanul a fost punctul central al discuțiilor „directe și sincere” de 90 de minute dintre secretarul de stat, Antony Blinken, și ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, a declarat un oficial american.

„Cine se joacă cu focul se va arde”

„În ceea ce ne privește, secretarul de stat a precizat foarte clar că – în conformitate cu politica noastră de lungă durată privind o singură Chină, care, din nou, nu s-a schimbat – menținerea păcii și a stabilității de-a lungul strâmtorii Taiwan este de o importanță vitală”, a declarat înaltul oficial al administrației americane.

Ministerul de Externe al Chinei, într-o declarație privind întâlnirea, a declarat că SUA trimite „semnale foarte greșite și periculoase” cu privire la Taiwan și cu cât activitatea de independență a Taiwanului este mai galopantă, cu atât mai puțin probabilă este o soluționare pașnică.

„Problema Taiwanului este o problemă internă a Chinei, iar SUA nu au dreptul să intervină în ceea ce privește metoda care va fi folosită pentru a o rezolva”, a declarat Wang, citat de minister, informează The Guardian.

Tensiunile legate de Taiwan au crescut după o vizită în această țară, în august, a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi – care a fost urmată de exerciții militare chineze la scară largă -, precum și de o promisiune a președintelui american, Joe Biden, de a apăra insula autoguvernată.

Declarația lui Biden a fost cea mai explicită de până acum cu privire la angajamentul trupelor americane de a apăra insula. A fost, de asemenea, cel mai recent caz în care a părut să depășească o politică americană de lungă durată de „ambiguitate strategică”, care nu arată clar dacă SUA ar răspunde militar la un atac asupra Taiwanului.

Casa Albă a insistat că politica sa privind Taiwanul nu s-a schimbat, dar China a declarat că remarcile lui Biden au trimis un semnal greșit celor care doresc un Taiwan independent. Într-o convorbire telefonică cu Biden în iulie, liderul chinez, Xi Jinping, a avertizat în legătură cu Taiwanul, spunând că „cei care se joacă cu focul vor sfârși prin a se arde”.

Blinken a „subliniat, de asemenea, implicațiile” dacă China ar oferi sprijin material invaziei Ucrainei de către Rusia sau se va implica în eludarea sancțiunilor decise împotriva Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea