AcasăȘTIRI EXTERNEChina îl avertizează pe Joe Biden cu privire la Taiwan. „SUA trimit...

China îl avertizează pe Joe Biden cu privire la Taiwan. „SUA trimit semnale greșite și periculoase” / „Noi decidem metoda de rezolvare”

China îl avertizează pe Joe Biden cu privire la Taiwan. „SUA trimit semnale greșite și periculoase” / „Noi decidem metoda de rezolvare” / Foto: printscreen

China a acuzat Statele Unite că trimit „semnale foarte greșite și periculoase” cu privire la Taiwan, după ce secretarul american de Stat, Antony Blinken, i-a spus vineri omologului său chinez că menținerea păcii și a stabilității în Taiwan este de o importanță vitală.

Taiwanul a fost punctul central al discuțiilor „directe și sincere” de 90 de minute dintre secretarul de stat, Antony Blinken, și ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, a declarat un oficial american.

„Cine se joacă cu focul se va arde”

„În ceea ce ne privește, secretarul de stat a precizat foarte clar că – în conformitate cu politica noastră de lungă durată privind o singură Chină, care, din nou, nu s-a schimbat – menținerea păcii și a stabilității de-a lungul strâmtorii Taiwan este de o importanță vitală”, a declarat înaltul oficial al administrației americane.

Ministerul de Externe al Chinei, într-o declarație privind întâlnirea, a declarat că SUA trimite „semnale foarte greșite și periculoase” cu privire la Taiwan și cu cât activitatea de independență a Taiwanului este mai galopantă, cu atât mai puțin probabilă este o soluționare pașnică.

„Problema Taiwanului este o problemă internă a Chinei, iar SUA nu au dreptul să intervină în ceea ce privește metoda care va fi folosită pentru a o rezolva”, a declarat Wang, citat de minister, informează The Guardian.

Tensiunile legate de Taiwan au crescut după o vizită în această țară, în august, a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi – care a fost urmată de exerciții militare chineze la scară largă -, precum și de o promisiune a președintelui american, Joe Biden, de a apăra insula autoguvernată.

Declarația lui Biden a fost cea mai explicită de până acum cu privire la angajamentul trupelor americane de a apăra insula. A fost, de asemenea, cel mai recent caz în care a părut să depășească o politică americană de lungă durată de „ambiguitate strategică”, care nu arată clar dacă SUA ar răspunde militar la un atac asupra Taiwanului.

Casa Albă a insistat că politica sa privind Taiwanul nu s-a schimbat, dar China a declarat că remarcile lui Biden au trimis un semnal greșit celor care doresc un Taiwan independent. Într-o convorbire telefonică cu Biden în iulie, liderul chinez, Xi Jinping, a avertizat în legătură cu Taiwanul, spunând că „cei care se joacă cu focul vor sfârși prin a se arde”.

Blinken a „subliniat, de asemenea, implicațiile” dacă China ar oferi sprijin material invaziei Ucrainei de către Rusia sau se va implica în eludarea sancțiunilor decise împotriva Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea
251 afisari

6 COMENTARII

  1. Si pana la urma ” ce-i nacazul ” cu Taiwanul mister Xi Ti-omping ? Taiwanul este o Tara infloritoare,fara securisti,Partid Comunist,organizatii si sedinte de partid lungi si dese cheia marilor succese,seceri si ciocane,asta va doare ? Sa fiti voi jupani,sa va stie lumea de frica,sa-i ” dezvoltati si civilizati ” ca pe cei din Tibet,pe care i-ati readus in evul mediu ? Cu patrule militare pe fiecare straduta ? Ca si Tibetul tot al vostru a fost inca de acum vreo 7 mii de ani. Aveti nevoie de banii lor si mai ales de cipuri,zi-o pe aia dreapta. Ca tot se practica talharia la drumul mare pe plan international.

  2. Cum poti sa ai incredere in pedofili si poponari drogati care au distrus planeta ,Respect pentru China si succes armatei chinese

    • acum iei mue de la „chinese „. barbule ?
      sa nu faci dreak monkeypox…macar dak s-ar prinde de tine……

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger