AcasăȘTIRI EXTERNEChina îi comandă Germaniei: să vă concentrați pe comerț, lăsați drepturile omului!

China îi comandă Germaniei: să vă concentrați pe comerț, lăsați drepturile omului!

China îi comandă Germaniei: să vă concentrați pe comerț, lăsați drepturile omului!/ Foto: Facebook

Spus pe un ton dur, apelul premierului chinez Li Keqiang intervine î condițiile în care relațiile dintre UE și China se deteriorează, Beijingul fiind acuzat de încălcări ale drepturilor omului în provincia Xinjiang și că-și strânge pumnul de fier în Hong Kong. Dar, în fața zeului profit, Occidentul este în stare să înghită orice aroganță.

Premierul chinez Li Keqiang i-a cerut, miercuri, cancelarului german Angela Merkel să intensifice legăturile comerciale bilaterale, dar să rămână în afara „afacerilor interne” ale Chinei, precum drepturile omului și situația politică din Hong Kong.

Avertismentul lui Li către Germania – care poate fi plasat la limita diplomației – vine pe fondul tensiunilor accentuate dintre Europa și China din cauza represiunii Beijingului împotriva minorității uigure musulmane din regiunea de vest Xinjiang.

Luna trecută, UE a impus sancțiuni împotriva a patru oficiali chinezi din Xinjiang, la care Beijingul a reacționat cu contra-sancțiuni dure împotriva diplomaților, parlamentarilor și academicienilor UE.

De asemenea, consumatorii chinezi au reacționat cu boicoturi împotriva unor companii occidentale.

Neamestecul în „treburili” interne

În Germania, o comisie parlamentară va organiza la 17 mai o audiere publică privind „încălcările drepturilor omului împotriva uigurilor”.

„Este un fapt faptul Germania și China au diferențe de opinie cu privire la unele aspecte”, a spus Li în declarațiile sale de deschidere la cele de-a șasea consultări guvernamentale germano-chineze.

„Dar părerea mea este că, atât timp cât ambele părți își respectă reciproc interesele de bază și preocupările importante, atâta timp cât comunicăm pe baza tratamentului egal și a neintervenției reciproce în treburile interne, reducem diferențele și ne concentrăm pe cooperare , atunci putem crea condiții favorabile pentru dialoguri și cooperare armonioasă”, a declarat premierul Chinez.

Li a subliniat comerțul ca un teritoriu fructuos pentru cooperare, deoarece „oamenii din ambele țări beneficiază direct de acesta”. O „cooperare win-win”, a spus el, ar contribui la obținerea unei creșteri economice rapide în urma pandemiei coronavirusului.

Contorsiunile lui Merkel și profitul multinaționalelor

Angela Merkel a încercat să găsească un echilibru în cadrul consultărilor, subliniind importanța atât a comerțului, cât și a „dialogului” privind drepturile omului.

În legătură cu acest ultim aspect, s-a dovedit însă că liderii occidentali rămân doar la nivel declarativ, așa cum s-a dovedit cu asupra de măsură că un dialog cu China pe această temă este un dialog al surzilor.

Astfel că rămân în picioare celelalte teme, de fapt una singură: profitul cu orice preț, inclusiv cu cel al transformării muncitorilor chinezi în sclavi.

Deci Merkel a salutat acordul de investiții UE-China, convenit în principiu în decembrie, ca „o piatră de temelie” a relațiilor economice care creează „acces reciproc pe piață și reciprocitate”, precum și „securitate juridică și transparență”.

Germania s-a confruntat cu critici internaționale după ce a făcut presiuni pentru încheierea rapidă a acestui acord care este în mare parte în interesul producătorilor de automobile, și pentru a trece pe planul doi îngrijorările mai largi cu privire la drepturile omului și necesitatea de a alinia politica europeană privind China cu cea de la Washington.

Degeaba bate șaua să priceapă iapa

Totuși, Merkel a subliniat importanța respectării normelor Organizației Internaționale a Muncii privind munca forțată, pe care China trebuie să le ratifice, și a spus că „condițiile rezonabile de muncă peste tot și pentru toți oamenii din Germania și China sunt de mare importanță”. Ea a evitat orice referire directă la uigururi sau la provincia Xinjiang.

Cancelarul a menționat mai larg drepturile omului, vorbind despre „diferențe de opinie aici, mai ales atunci când ne gândim la situația din Hong Kong”, unde autoritățile chineze au restrâns drepturile democratice ale opoziției și au reprimat manifestanții și libertatea de exprimare.

„Până acum, am reușit întotdeauna să abordăm aceste probleme”, a spus Merkel, adăugând că „aș dori să reluăm dialogul (germano-chinez) privind drepturile omului cât mai curând posibil”, scrie Politico.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat în urma consultărilor că ambii lideri au discutat despre „evoluțiile societății civile și drepturile omului”.

Germania și China au semnat, de asemenea, „scrisori de intenție” pentru o cooperare sporită în domeniile cercetării climatice și mediului, politicii de sănătate, siguranței alimentare, politicii de dezvoltare și transporturilor”, a mai precizat acesta.

author avatar
Tudor Borcea
247 afisari

2 COMENTARII

  1. Astia cred ca mai gasesc prosti ca noi ,care dam petrolul din MAREA NEAGRA pe o sapca ,si dupa ce va fi extras o sa platim acest bun pentru ca unchiul BIDON are nevoie de profit 100% de la prostii llui (era sa scriu partenerii)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger