AcasăȘTIRI EXTERNEChina iese curată și apretată din spălătoria OMS. Raport despre originea Covid-19

China iese curată și apretată din spălătoria OMS. Raport despre originea Covid-19

Investigația comună efectuată de Organizația Mondială a Sănătății și China asupra originilor Covid-19 desemnează drept cel mai probabil scenariu un coronavirus prezent la lilieci și transmis oamenilor printr-un animal „intermediar”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a publicat concluziile, luni, ale unui studiu realizat în comun cu oameni de știință chinezi, potrivit căruia transmiterea SARS-CoV-2 către oameni de la un animal intermediar este o ipoteză de la „probabil la foarte probabil”, în timp ce un incident de laborator este apreciat ca „extrem de puțin probabil”.

În jurul cozii SARS-CoV-2

Potrivit versiunii finale a raportului, specialiștii, despre care unii spun că nu au avut suficientă libertate pentru a lucra nestingheriți în timpul vizitei lor de  patru săptămâni în China, au decis că „având în vedere literatura cu privire la rolul animalelor de crescătorie ca gazde intermediare pentru maladii emergente, este necesar să se efectueze anchete suplimentare, incluzând o extindere geografică mai mare”.

Acest raport al specialiștilor confirmă primele concluzii ale experților pe care le-au prezentat pe 9 februarie, la Wuhan, orașul considerat epicentrul epidemiei Covid-19. Experții sunt în favoarea teoriei general acceptate a transmiterii naturale a virusului de la un animal-rezervor natural de infecție – probabil liliacul – la oameni, prin intermediul unui alt animal „care nu a fost încă identificat”.

Cu toate acestea, transmiterea directă a virusului via un animal-rezervor este considerată „posibilă până la probabilă” de raport. De asemenea, experții nu au exclus transmiterea prin intermediul cărnii congelate – o pistă favorizată de Beijing – considerând că acest scenariu este „posibil”.

Nu dintr-un laborator. Mai ales din China

Raportul recomandă efectuarea unor studii suplimentare pe baza acestor ipoteze, dar elimină posibilitatea ca virusul să fi fost transmis oamenilor din cauza unui accident de laborator.

În special administrația fostului președinte american Donald Trump a acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan, care desfășoară cercetează cu agenți patogeni foarte periculoși, că a lăsat să „scape” coronavirusul, indiferent dacă a fost intenționat sau nu.

În raportul lor, experții spun că nu au studiat cazul unei scurgeri voluntare și consideră că un accident este „extrem de puțin probabil”.

Anchetă cețoasă

Misiunea OMS privind originile transmiterii virusului la oameni, considerată extrem de importantă pentru a se putea face față mai bine unei eventuale epidemii următoare, a avut dificultăți. China părea foarte reticentă să primească o serie de specialiști din întreaga lume, din diverse discipline, precum epidemiologie dar și zoologie.

În concluziile sale, raportul afirmă că studiile privind lanțul de aprovizionare din piața din Huanan (și alte piețe din Wuhan) nu au reușit să găsească „dovezi ale prezenței animalelor infectate, dar analiza lanțului de aprovizionare a furnizat informații utile” pentru studii de monitorizare direcționate, în special în regiunile învecinate.

Experții solicită, de asemenea, „să nu se neglijeze produsele de origine animală din regiuni din afara Asiei de Sud-Est”. Încheind: „Anchetele trebuie să fie realizate (…) în zone mai vaste și într-un număr mai mare de țări”.

 

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari

1 COMENTARIU

  1. la ei nici nu mai exista ,nu mai au morti economia merge singurii papagali care se invart in jurul cozii cu pandemia sunt europenii care vor ajunge la autodistrugere!!!!!si pe ce baza a declarat criminalul oms pandemie daca nu stie originea nici acum??????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger