AcasăȘTIRI EXTERNEChina ia la periat tot Tibetul. „Nici o persoană să nu fie...

China ia la periat tot Tibetul. „Nici o persoană să nu fie omisă” / Ce pregătește regimul lui Xi Jinping

China ia la periat tot Tibetul. „Nici o persoană să nu fie omisă” / Ce pregătește regimul lui Xi Jinping / Foto: HRW

China colectează mostre de ADN din tot Tibetul, afirmă grupul de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch, inclusiv de la copii de grădiniță, fără consimțământul aparent al părinților lor.

Într-un nou raport publicat luni, HRW susține că există noi dovezi care arată o campanie sistematică de colectare de ADN pentru populații întregi din Tibet, ca parte a unei campanii de „detectare a infracțiunilor”.

Din ușă-n ușă, nimeni să nu scape

„Nu există nicio dovadă disponibilă în mod public care să sugereze că oamenii pot refuza să participe sau că poliția are dovezi credibile de comportament criminal care ar putea justifica o astfel de colectare”, a declarat organizația, adăugând că o colectare în masă în acest scop reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece „nu poate fi justificată ca fiind necesară sau proporțională”.

Acțiunile de colectare a ADN descrise în raportul de luni au început în 2019 în cadrul unei campanii menită să consolideze sistemul intensiv de poliție la nivel de bază al Chinei. Raportul a citat, de asemenea, două licitații guvernamentale pentru construirea de baze de date ADN locale în 2019.

Citând publicații publice ale poliției și ale presei de stat, HRW a identificat campanii în 14 localități distincte din fiecare prefectură din Regiunea Autonomă Tibetană (TAR), inclusiv o întreagă prefectură, două comitate, două orașe, două comune și șapte sate. De asemenea, au fost detectate unele campanii de colectare în regiuni tibetane din afara TAR, notează The Guardian.

Raportul a descris campania ca fiind „o acțiune polițienească intruzivă”, prelevând probe de la toți locuitorii din unele sate, inclusiv de la cei cu vârste de doar cinci ani, sau de la toți bărbații.

Într-un raport din ianuarie, poliția a descris eforturile depuse în comitatul Chonggye pentru a efectua înregistrarea informațiilor și colectarea de ADN. „Niciun sat nu trebuie să fie omis dintr-un municipiu, nicio gospodărie nu trebuie să fie omisă dintr-un sat și nicio persoană nu trebuie să fie omisă dintr-o gospodărie”, se arată în raport.

Tibetul se află sub control chinezesc de când a fost anexat în urmă cu peste 70 de ani, în ceea ce tibetanii descriu drept o invazie, iar Beijingul susține că a fost o eliberare pașnică de sub regimul teocratic. Tibet se numără printre regiunile de frontieră, inclusiv Xinjiang și Mongolia, care fac obiectul unor represiuni îndelungate asupra practicilor religioase și culturale ale minorităților etnice.

Recoltări din băncile școlii

În luna aprilie, poliția din comitatul Nyemo, municipalitatea Lhasa, a colectat ADN de la clase întregi de copii din trei grădinițe, se arată în raport, fără ca rapoartele disponibile public să sugereze că părinții au fost implicați în procesul de consimțământ.

Raportul a afirmat că scopul declarat de „detectare a infracțiunilor” nu pare a fi legitim sau proporțional, sau în interesul superior al copilului, iar extragerea ADN-ului într-un cadru școlar fără consimțământul celor care se ocupă de copii sau fără o opțiune aparentă de a refuza a reprezentat o încălcare a vieții private a copiilor.

Human Rights Watch a declarat că prelevarea de ADN de către guvern a fost uneori justificată ca instrument de investigație, dar trebuie să fie „reglementată în mod cuprinzător, să aibă un domeniu de aplicare restrâns și să fie proporțională cu îndeplinirea unui obiectiv legitim de securitate”.

„Informațiile ADN sunt extrem de sensibile și pot facilita o gamă largă de abuzuri dacă sunt colectate sau împărtășite în mod neconsensual”, a declarat organizația. Reprezentantul de presă al Ministerului chinez al Afacerilor Externe pentru Tibet a refuzat să comenteze.

author avatar
Tudor Borcea