AcasăȘTIRI EXTERNEChina este din nou în mișcare

China este din nou în mișcare

Sute de milioane de oameni au umplut autostrăzile, tremurile și avioanele, odată cu zilele libere prilejuite de sărbătoarea Zilei Naționale, una dintre cele mai aglomerate perioade de călătorie din cea mai populată țară din lume.

Din 1 octombrie, Pauza de opt zile este prima vacanță majoră a Chinei de când a ieșit din focarul de coronavirus. În timp ce viața a revenit în mare măsură la normal în ultimele luni, următoarea vacanță  „Săptămâna de Aur” va fi un test ambițios al succesului Chinei în îmblânzirea virusului – și un impuls mult așteptat pentru redresarea sa economică. Anul trecut, în total , au fost effectuate 782 de milioane de călătorii interne în timpul vacanței, generând aproape 650 de miliarde de yuani (95 miliarde de dolari) din venituri din turism, potrivit Ministerului Culturii și Turismului. Ministerul prezice  550 de milioane de călătorii interne pentru anul acesta, în timp ce Ctrip, cea mai mare agenție de turism online din China, estimează că numărul va depăși  600 de milioane – ambele peste 70% față de nivelul de anul trecut, notează CNN. Scara mișcării de masă într-o perioadă atât de scurtă de timp este de neconceput în multe părți ale lumii, unde guvernele încă se luptă să controleze infecțiile în creștere.

În Statetele Unite, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 7 milioane la începutul săptămânii. O mare parte din Europa se află acum în strânsoarea unui al doilea val de infecții; chiar și țările în mare parte scutite de primul val, precum Grecia și Croația, au văzut cazuri în creștere, pe măsură ce turiștii au luat vacanțe de vară după redeschiderea frontierelor interne ale Europei în iunie. Dar, deocamdată, virusul este mult mai puțin îngrijorător pentru turiștii chinezi, având în vedere transmisia locală a Chinei aproape de zero și unele dintre cele mai stricte măsuri de control la frontieră din lume. China nu a raportat niciun caz simptomatic transmis la nivel local de la jumătatea lunii august și examinează riguros sosirile și lucrătorii din străinătate cu risc de expunere la virus. După mai bine de opt luni, restricțiile asupra circulației interne au fost eliminate. Ministerul Culturii și Turismului a ordonat site-urilor turistice să limiteze capacitatea la 75% în timpul Săptămânii de Aur, în creștere de la o limită de 50% față de lunile precedente. Pentru a facilita urmărirea contactelor, vizitatorii trebuie să se înregistreze online în avans.

author avatar
Radu Jacotă Redactor