AcasăȘTIRI EXTERNEChina: „Democrația SUA este o armă de distrugere în masă”

China: „Democrația SUA este o armă de distrugere în masă”

China: „Democrația SUA este o armă de distrugere în masă”

Beijingul a calificat sâmbătă, 11 decembrie, democrația americană drept „armă de distrugere în masă”, după summitul pentru democrație organizat de președintele SUA, Joe Biden, pentru a reuni țările care împărtășesc aceleași valori în fața regimurilor autoritare.

„Democrația a devenit de mult o „armă de distrugere în masă folosită de Statele Unite pentru a interveni în alte țări”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-o declarație publicată online, care acuză  Washingtonul că a „pregătit revoluții în culori în străinătate”.

China, care nu a fost invitată la summit-ului virtual de două zile, împreună cu țări precum Rusia și Ungaria, l-a acuzat pe președintele SUA că a alimentat diviziunile ideologice moștenite din Războiul Rece.

O victorie în lipsă a Chinei

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a asigurat că summit-ul a fost organizat pentru a „trasa linii ale prejudecăților, pentru a instrumentaliza și înarma democrația și a incita la dezbinare și confruntare”.

De partea sa, China se angajează să „reziste și să se opună hotărât tuturor tipurilor de pseudo-democrație”. Înaintea summit-ului, Beijingul și-a intensificat campania de propagandă criticând democrația occidentală, descrisă ca fiind coruptă și un eșec.

Într-o carte albă publicată săptămâna trecută, care urmărea să-și consolideze legitimitatea, regimul comunist, devenit din ce în ce mai autoritar sub președinția lui Xi Jinping, și-a lăudat propriul model, acela al unei „democrații populare integrale”.

Tensiunile dintre cele mai mari două puteri ale lumii s-au agravat în ultimii ani, pe fondul concurenței comerciale și tehnologice, al drepturilor omului și în jurul chestiunii provinciei Xinjiang și Taiwanului.

Trezoreria SUA a sancționat vineri doi înalți oficiali chinezi pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang și a trecut pe lista neagră compania chineză de inteligență artificială SenseTime pentru tehnologia sa de recunoaștere facială care vizează minoritatea uigură din Xinjiang, scrie AFP.

Taiwan, o insulă care are propriul guvern, dar este revendicată de Beijing, a fost invitată la summit, ceea ce a fost o provocare clară față de vecinul său continental. Dar Beijingul a obținut o victorie în timpul summitului lui Joe Biden, odată cu decizia Nicaraguei de a rupe alianța diplomatică cu Taiwan în favoarea recunoașterii Chinei.

După acest anunț, Taiwanul are doar 14 aliați diplomatici. Ca răspuns, Departamentul de Stat al SUA a cerut „tuturor țărilor care prețuiesc instituțiile democratice” să „și extindă angajamentul” cu Taipei.

author avatar
Tudor Borcea
889 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger