AcasăȘTIRI EXTERNEChina declanșează represiunea în Hong Kong. Mogulul media Jimmy Lai, arestat!

China declanșează represiunea în Hong Kong. Mogulul media Jimmy Lai, arestat!

Când a transmis Occidentului că nu acceptă nicio ingerință în treburile interne ale Chinei, Xi Jingping n-a fost suficient de convingător. Luni, 10 august, „partenerii” din Vest s-au lămurit, însă, cum stau lucrurile – Beijingul a pus genunchiul pe grumazul libertății de exprimare în Hong Kong arestându-l pe Jimmy Lai, cel mai puternic magnat media din Asia și unul dintre liderii Opoziției în principala metropolă financiară a regiunii!

În timp ce românilor li se livrează la „ore” regulate somniferul conștiinței (moartea unui interlop de duzină a fost tratată de televiziunile noastre precum funeraliile regale), în Asia societatea civilă dă în clocot. Libertatea de exprimare a fost abrogată prin lege în Hong Kong, iar experimentul ar putea fi extins (ar urma să fie) și-n alte colțuri ale lumii.

Luni, 10 august, miliardarii de pe bursa din Hong Kong au rămas interziși: din ordinul Beijingului, Jimmy Lai a fost săltat de mascați! Zeci de ofițeri trimiși de Partidul Comunist au luat cu asalt sediul companiei Next Digital, un colos media controlat de Lai. Procurorii au mers direct la țintă – etajul 5, birourile conducerii executive! Acolo a descins temuta echipă de investigatori a Beijingului. „E haos aici. Au năvălit peste noi polițiștii chinezi”, comentează Mark Simon, director executiv al holdingului Next Digital și șeful ziarului local Apple Daily, considerat vocea libertății din fosta colonie britanică.

La ora în care aveau loc perchezițiile la compania sa, Jimmy Lai se afla deja în arest. Fusese ridicat „pentru coluziune cu puteri străine”, în baza noii legi privind securitatea națională, impusă de Beijing la începutul lunii iunie.

Jimmy Lai, activist în favoarea democrației

Miliadarul Jimmy Lai este printre cei mai proeminenţi activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong. Considerat un critic fervent al regimului de la Beijing, el a intrat în atenția autorităților mai ales după protestele de anul trecut, fiind acuzat că a participat activ la manifestațiile desfășurate în metropola cu statut special.

De altfel, Jimmy Lai a și fost arestat, alături de alţi activişti de frunte din Hong Kong, în luna mai a acestui an. Procuratura i-a pus în cârcă inclusiv finanțarea protestelor, fără însă a avea probe elocvente în acest sens. Eliberat ulterior, el avea să declare într-un interviu acordat Reuters că nu va părăsi niciodată Hong Kongul şi va continua să lupte pentru democraţie. „Sunt conştient că am devenit una dintre ţintele Beijingului”, declara Lai.

Noua lege a securității și pedepsele uriașe

În luna iunie, Partidul Comunist Chinez a anunțat intrarea în vigoare a unei noi legi de securitate națională, impusă în Hong Kong. Astfel, sub jurisdicția ei, Beijingul va putea pedepsi drastic tot ce consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine. Pentru astfel de fapte, pedepsele merg până la închisoare pe viaţă!

Dacă autoritățile din China susțin că o asemenea lege se impunea, iar aplicarea ei va aduce stabilitate în Hong Kong după protestele prelungite din 2019, opoziția din insilă și Occidentul consideră că prevederile noii legi strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
264 afisari

2 COMENTARII

  1. Arestare unui mogul al mediei din Hong Kong nu inseamna nici pe departe arestarea „Libertatii” de exprimare, ci arestarea proagandistului principal.
    Romanii au invatat in 30 de ani ce inseamna democretia occidentala, nu’i mai poate prosti nici Nationalul, prefera stiri cu interlopi morti si alte trasnai oferite de televiziunea „Libera”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger