AcasăȘTIRI EXTERNEChina dă replica după sancțiunile dictate împotriva sa de UE

China dă replica după sancțiunile dictate împotriva sa de UE

China dă replica după sancțiunile dictate împotriva sa de UE/ Foto: Facebook

După ce nu a cedat un pas înapoi la recenta întâlnire cu reprezentanții SUA, China bate acum cu pumnul în masa europenilor.

După sancțiunile Bruxelles-ului pentru represiunea Beijingului a minorității uigure din provincia Xinjiang, răspunsul chinez a venit repede.

China a răspuns Uniunii Europene hotărând sancțiuni împotriva a patru entități și zece oficiali europeni, care au interzis în China continentală, Hong Kong și Macao (regiune administrativă specială din China) și să facă afaceri cu China.

Anunțul urmează sancțiunilor UE împotriva a patru oficiali chinezi din regiunea chineză Xinjiang pentru încălcarea drepturilor uigurilor. Acestea sunt primele sancțiuni europene împotriva Chinei de la un embargo asupra armelor, decretat în 1989, după reprimarea mișcării democratice din Piața Tiananmen.

Beijing denunță un amestec în „treburili” interne

„Această decizie, care nu se bazează decât pe minciuni și dezinformări, ignoră și denaturează faptele”, a declarat Ministerul de Externe al Chinei, adăugând că este o ingerință „grosieră” în afacerile interne ale țării.

China „se opune cu tărie și condamnă ferm” sancțiunile europene, a declarat luni Ministerul chinez de Externe, adăugând că propriile sancțiuni ar viza cetățeni europeni și familiile acestora, interzicându-le să intre în China continentală în Hong Kong și Macao. Cei vizați „și companiile și instituțiile asociate acestora se află, de asemenea, sub interdicție de a face cu China”, a adăugat ministerul.

Printre cele zece persoane vizate se numără deputații francezi Raphaël Glucksmann și germanul Reinhard Bütikofer, președintele Delegației pentru relațiile cu China din Parlamentul European și cercetătorul german Adrian Zenz, ale cărui rapoarte despre soarta uigurilor din provincia Xinjiang au atras furia Beijingului.

Comitetul politic și de securitate al Consiliului Uniunii Europene și Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European se numără printre cele patru organisme vizate de sancțiunile chineze.

„Hienă nebună”, „troll ideologic”

Parisul a descris aceste măsuri drept „inacceptabile”, denunțând și o serie de insulte la adresa cercetătorilor francezi și o polemică cu parlamentarii francezi emanând de la ambasada Chinei.

Cercetătorul francez Antoine Bondaz, expert sinolog, se află în vizorul ambasadorului chinez în Franța, Lu Shaye, după comentariile sale cu privire la Taiwan, un subiect sensibil pentru China, care consideră insula ca parte integrantă a sa.

Astfel că Bondaz a fost tratat de chinezi drept „hienă nebună” și „troll ideologic” care se „pleacă în fața Taiwanului”.

În timp ce un deputat olandez a fost sancționat, premierul olandez Mark Rutte a condamnat sancțiunile chineze iar Haga l-a chemat pe ambasadorul chinez pentru a-i înmâna un protest.

Europarlamentarul francez Raphaël Glucksmann (grupul socialiștilor și democraților), angajat în apărarea uigurilor, a declarat că a fost flatat de decizia autorităților chineze. „Aflu că sunt vizat de sancțiuni chineze, alungat de pe teritoriul chinez (precum și familia mea) Și am interzis orice contact cu instituțiile oficiale și companiile chinezești pentru că am apărat poporul uigur: este legiunea mea de onoare”, a scris el pe Twitter.

Activiștii pentru drepturile omului estimează că peste un milion de uiguri și alte minorități predominant musulmane sunt sau au fost deținuți în lagăre de reeducare în Xinjiang, (nord-vest) unde China este acuzată și de sterilizarea forțată a femeilor și că-i supune pe uiguri la muncă forțată.

„Grave încălcări ale drepturilor omului”

De partea lor, sancțiunile europene – interdicții de viză și înghețarea activelor – sunt motivate de tratamentul aplicat membrilor minorității musulmane uigure.

Sancțiunile îl vizează în special directorul Biroului de Securitate Publică din Xinjiang, Chen Mingguo, acuzat de „încălcări grave ale drepturilor omului”, „detenție arbitrară și tratament degradant aplicat uigurilor și membrilor altor minorități etnice musulmane”, precum și de „atacuri sistematice asupra libertății religioase”, scrie France 24

Pe lista sancțiunilor UE se află și fostul șef al acestei provincii, Zhu Hailun, doi înalți oficiali chinezi, Wang Mingshan și Wang Junzheng, precum și Biroul de securitate publică al Corpului de producție și construcții din Xinjiang.

Marea Britanie și Canada au adoptat aceleași măsuri ca și UE. Statele Unite au sancționat, de asemenea, doi dintre cei patru oficiali chinezi identificați de europeni.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
387 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger