AcasăȘTIRI EXTERNEChina dă cu flit Americii în Pacific. O navă a Gărzii de...

China dă cu flit Americii în Pacific. O navă a Gărzii de Coastă a SUA, interzisă pe Insulele Solomon.

China dă cu flit Americii în Pacific. O navă a Gărzii de Coastă a SUA, interzisă pe Insulele Solomon. / Foto: printscreen

O navă a Gărzii de Coastă a SUA nu a putut intra în apele Insulei Solomon pentru o escală de rutină în port, deoarece guvernul nu răspuns la o cerere de realimentare și aprovizionare, a declarat un oficial american.

Insulele Solomon au avut o relație tensionată cu Statele Unite și aliații săi de când au încheiat un pact de securitate cu China, în luna mai.

Beijingul contestă supremația SUA în Pacific

Nava USCGC Oliver Henry patrula într-o misiune împotriva pescuitului ilegal în Pacificul de Sud, pentru o agenție regională de pescuit, și nu a reușit să obțină intrarea pentru a se realimenta la Honiara, capitala Insulelor Solomon, a declarat un ofițer de presă al Gărzii de Coastă americane.

Nava americană a fost deviată în schimb spre Papua Noua Guinee, a precizat oficialul. Marina britanică a refuzat să comenteze rapoartele din rețelele de socializare conform cărora nava de patrulare HMS Spey, care participă de asemenea la Operațiunea Island Chief pentru a monitoriza pescuitul ilegal în zonele de excludere economică din Fiji, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon și Vanuatu, a fost refuzată de Insulele Solomon să intre în port, scrie CNN.

„Programele navelor sunt revizuite în mod constant și este o practică de rutină ca acestea să se schimbe. Din motive de securitate operațională, nu discutăm detaliile”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei Regale într-o declarație trimisă prin e-mail.

Guvernul Insulelor Solomon și Beijingul au exclus o bază militară chineză pe insule, deși un proiect divulgat a arătat că acordul de securitate ar permite marinei chineze să acosteze și să se realimenteze.

Agenția de pescuit pentru Forumul Insulelor din Pacific, un bloc de 17 națiuni din Pacific, are un centru de supraveghere maritimă în Honiara și organizează operațiuni anuale de supraveghere a pescuitului ilegal cu ajutorul Australiei, Statelor Unite, Noii Zeelande și Franței.

Nava USCGC Oliver Henry era programată pentru o escală logistică de rutină în Insulele Solomon, a declarat Kristin Kam, ofițer de relații publice pentru Paza de Coastă americană din Hawaii.

„Guvernul Insulelor Solomon nu a răspuns solicitării guvernului american de a obține autorizația diplomatică pentru ca nava să se realimenteze și să se aprovizioneze în Honiara”, a spus ea. „Departamentul de Stat al SUA este în contact cu Guvernul Insulelor Solomon și se așteaptă ca toate autorizațiile viitoare să fie acordate navelor americane”, a adăugat ea.

Un cap de pod pentru Beijing

În urmă cu câteva luni, China a semnat un acord de securitate cu Insulele Solomon, un stat mic din Oceanul Pacific, spre îngrijorarea SUA și Australiei. Canberra și Washingtonul s-au îngrijorat de mult timp de posibilitatea ca Beijingul să construiască o bază navală în Pacificul de Sud, care să-i permită să-și proiecteze puterea maritimă mult dincolo de granițele sale.

O versiune preliminară a acordului a provocat o undă de șoc, deoarece includea propuneri de desfășurări securitare și navale chineze în arhipelagul din Pacific.

author avatar
Tudor Borcea