China a anunțat marți că a semnat un vast acord de securitate cu Insulele Solomon, într-un moment în care mai multe țări occidentale, în frunte cu Statele Unite, sunt îngrijorate de ambițiile militare ale Beijingului în Pacific.
Acordul a fost semnat de ministrul chinez de externe Wang Yi și omologul său din Insulele Solomon, Jeremiah Manele. Nu s-au oferit detalii despre locul sau data exactă a semnării.
Poliție și armată chineze pentru „protecție”
Ambasada Chinei și oficialii Insulelor Solomon au semnat anterior o scrisoare de intenție care include trimiterea de polițiști și militari chinezi, „în funcție de necesități”, pentru a „proteja” infrastructura și ordinea socială în Insulele Solomon, dar acordul nu a fost ratificat de guverne.
În martie, o versiune preliminară a acordului a provocat apoi o undă de șoc, deoarece includea propuneri de desfășurări securitare și navale chineze în arhipelagul din Pacific, scrie Le Monde.
Insulele Solomon au fost zguduite la sfârșitul anului 2021 de revolte alimentate de resentimentele unei părți a populației față de influența tot mai mare a Chinei. Afaceri deținute de chinezi au fost vandalizate și arse în Honiara, capitala acestui arhipelag din Pacificul de Sud.
China a fost unul dintre actorii din regiune care a desfășurat forțe de menținere a păcii în Insulele Solomon, la cererea guvernului. Beijingul, care a trimis instructori de poliție și echipament anti-revoltă, a încercat de atunci să-și consolideze dispozitivul pe insulă.
Aceasta este o „cooperare normală între două țări suverane și independente” , a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin. Acordul va sprijini „stabilitatea pe termen lung” în Insulele Solomon, a argumentat el.
Temerile occidentalilor
La începutul lunii aprilie, priemierul Manasseh Sogavare a asigurat că nu va permite construirea unei baze militare chineze în țara sa, dar asta nu a fost suficient pentru a atenua temerile Australiei și ale aliaților săi. Australia este situată la 1.500 de kilometri de arhipelag.
Canberra și Washingtonul s-au îngrijorat de mult timp de posibilitatea ca Beijingul să construiască o bază navală în Pacificul de Sud, care să-i permită să-și proiecteze puterea maritimă mult dincolo de granițele sale.
În ultimele săptămâni, Australia și Statele Unite și-au intensificat eforturile diplomatice pentru a descuraja Insulele Solomon să se apropie de Beijing. „Credem că semnarea unui astfel de acord ar risca să crească destabilizarea în Insulele Solomon și să creeze un precedent îngrijorător pentru regiunea insulelor Pacificului în ansamblu”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.
Statele Unite au anunțat trimiterea unei delegații diplomatice la nivel înalt pentru un turneu în Pacific, cu Insulele Solomon ca prioritate, pentru a contracara ambițiile Beijingului.
Arhipelagul a rupt relațiile cu Taiwanul
În noiembrie, revoltele au zguduit trei zile această țară de 800.000 de locuitori. Cauzele acestei violențe au fost multiple. Alături de furia față de guvern și dificultățile economice agravate de pandemie a fost și rivalitatea istorică dintre locuitorii din cea mai populată insulă a țării, Malaita, și cei din Guadalcanal, unde se află capitala administrativă a țării.
Dar Sogavare a fost acuzat și că dorește să creeze legături mai strânse cu Beijingul, după ce a întrerupt brusc relațiile de lungă durată cu Taiwan în 2019. China se opune oricărei recunoașteri diplomatice a Taiwanului, pe care o consideră parte a propriului teritoriu. Puterea comunistă a Beijingului face din aceasta o condiție prealabilă pentru stabilirea relațiilor diplomatice cu alte țări.
Într-un moment în care Washingtonul încearcă să-și consolideze prezența în regiune pentru a contracara influența chineză, Statele Unite au anunțat în februarie că redeschid o ambasadă în Insulele Solomon, după 29 de ani de la închidere.
Foarte bine.
Numai jidovo-muricanii peste tot si-n toate!