Pentru a îndigui pesta porcină, aceste clădiri fac obiectul unei atenții demne de un laborator de maximă siguranță.
În Jiaxing, în estul Chinei, deasupra caselor se ridică o imensă clădire cu treisprezece etaje. Monitorizat de o armată de camere de supraveghere și supus unui control draconic de acces, acest complex gigantic găzduiește un șeptel de 10.000 de porci.
120.000 de porci pe an
În ultimii ani, aceste „hoteluri de porci” au apărut în toată țara, la inițiativa unor mari grupuri industriale precum Muyuan Foods sau New Hope.
Acesta din urmă tocmai a finalizat construcția unui complex de trei clădiri cu cinci etaje pe o suprafață de 140.000 de metri pătrați, sau douăzeci de terenuri de fotbal.
Această fabrică uriașă, al cărei miros se poate simți de la o distanță de peste un kilometru în jur, are o capacitate de producție de 120.000 de porci pe an, scrie Al Jazeera.
Având în vedere numărul de animale din clădire, este posibil ca orice virus sau bacterie să se răspândească precum un incendiu. Prin urmare, totul este făcut pentru a izola porcii cât mai mult posibil din lumea exterioară.
„Room service”
Personalul este supus unor protocoale sanitare demne de un laborator de biosecuritate, cu duș obligatoriu la intrare și ieșire și interzicerea purtării oricărei podoabe, brățări sau ceasuri.
Roboții monitorizează temperatura animalelor și le distribuie mâncarea de mai multe ori pe zi. Un sistem avansat de filtrare a aerului și dezinfectare automată are scopul de a eradica chiar și cel mai mic microb. Unele fabrici au construit chiar cămine pentru angajați pentru a limita riscul de contaminare din exterior, scrie Slate.
Dacă China s-a convertit la aceste hoteluri de porci septice, acest lucru se datorează faptului că frica de pesta porcină africană este omniprezentă în țară. În 2019, epidemia aproape a înjumătățit șeptelul chinez, ceea ce a dus la o inflație record.
Importuri record din cauza pestei porcine
Micile crescătorii de porci, cu condiții igienice precare, au fost puse sub semnul întrebării și au fost efectuate sacrificări masive. Deși efectivul se reconstruiește cu viteză mare, epidemia continuă să circule: unsprezece focare de pestă porcină au fost detectate de la începutul anului, potrivit Ministerului Agriculturii din China.
Apariția acestor hoteluri de porci este, de asemenea, un răspuns la urbanizarea rapidă, care reduce spațiul disponibil pentru agricultură. De trei ori mai mulți porci pot fi colectați pe unitate de suprafață, iar deșeurile pot fi folosite pentru fertilizarea și irigarea livezilor din jur, se laudă New Hope.
Creșterea producției este o miză majoră pentru China, care a importat un record de peste 4,4 milioane de tone de carne de porc în 2020 din cauza crizei pestei porcine.