AcasăȘTIRI EXTERNEChina conectează Rusia la „drumurile mătăsii”. Un uriaș pod rutier leagă interesele...

China conectează Rusia la „drumurile mătăsii”. Un uriaș pod rutier leagă interesele Moscova-Beijing – VIDEO

China conectează Rusia la „drumurile mătăsii”. Un uriaș pod rutier leagă interesele Moscova-Beijing - VIDEO / Foto: Tass

Primul pod pentru vehicule dintre Rusia și China a fost deschis vineri pentru traficul de marfă, în timp ce Moscova se orientează către Beijing, pe fondul crizei relațiilor cu Occidentul din cauza războiului dus în Ucraina.

Cea mai mare parte a lucrărilor de construcție la podul Blagoveșcensk-Heihe, care traversează fluviul Amur, a fost finalizată la sfârșitul anului 2019.

Transportul între orașele de graniță cu legături economice strânse a fost asigurat până în prezent de bărci fluviale, hovercraft, poduri plutitoare și drumuri pe gheață pe timp de iarnă.

1 milion de mărfuri de tone pe an

Ceremonia de inaugurare de vineri a arătat camioane de marfă traversând podul lung de un kilometru, în timp ce pe fundal se produceau focuri de artificii albe, albastre și roșii în culorile steagului rusesc. Cu un preț de 18,8 miliarde de ruble (318 milioane de dolari), Interfax a relatat că în secțiunea rusă a podului au fost investite 14 miliarde de ruble, scrie The Moscow Times.

Ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat că se așteaptă ca lansarea acestuia să crească comerțul bilateral dintre Rusia și China la 1 milion de tone de mărfuri pe an.

Rusia: Restricțiile Covid-19 „ne limitează”

Între timp, restricțiile Covid-19 din China limitează circulația pe podul Blagoveșcensk-Heihe la traficul de pasageri. „Cerințele ridicate din partea Chinei ne limitează deocamdată”, a declarat pentru Interfax Ekaterina Kireeva, înalt oficial pentru dezvoltare economică din regiunea Amur. „Cu toate acestea, ziua de astăzi marchează începutul legăturilor zilnice stabile de transport între țările noastre”.

După ridicarea restricțiilor, se așteaptă ca pe podul (cu taxă) să treacă 630 de camioane de marfă, 164 de autobuze și 68 de vehicule pe zi. Guvernatorul regiunii Amur, Vasili Orlov, a declarat că taxa de trecere pentru utilizarea podului va fi de 8.700 de ruble (146 de dolari) și că investițiile de construcție vor fi recuperate în 20 de ani.

La începutul lunii aprilie, Rusia a finalizat construcția secțiunii sale din primul pod feroviar Rusia-China, care ar trebui să fie inaugurat în august. Ambele proiecte fac parte din ambițioasa inițiativă chineză Belt and Road, („drumurile mătăsii”) pe care Beijingul o finanțează pentru a stimula comerțul eurasiatic.

Cu câteva zile înainte de a ordona invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au anunțat un parteneriat „fără limite”, cu planuri de creștere a comerțului bilateral la 250 de miliarde de dolari până în 2024.

author avatar
Tudor Borcea
1.805 afisari

6 COMENTARII

  1. La colonia Romanica 318 milioane de dolari ar fi ajuns doar pentru consultanta si proiectare.Podul ar fi fost terminat la Pastele Cailor si ar fi costat de nspe ori mai mult.Asa coopereaza doua tari vecine ,mancatorilor de bomboane agricole.Abia astept sa se napusteasca prooccidentalii dar nu le voi da numarul contului in ruble nici in ruptul capului.Hi,hi,hi!

  2. Romania cu putregaiul UE au ramas in urma ei sint ocupati cu drogatul si legile de poponari ,Felicitari pentru Rusia si China 🇨🇳

  3. Dle Borcea ,corect spus ar fi fost ca Xi conecteaza pe Putin la drumurile matasii ,ca sa zic asa.

  4. Iar românii au refuzat oferta chineză de a construi o autostradă dorită de ani de zile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger