AcasăȘTIRI EXTERNEChina cere transparența biolaboratoarelor SUA / Anunț al diplomației de la Beijing

China cere transparența biolaboratoarelor SUA / Anunț al diplomației de la Beijing

China cere transparența biolaboratoarelor SUA / Anunț al diplomației de la Beijing

Potrivit diplomației de la Beijing, SUA ar trebui să înceteze „să se opună unilateral unui mecanism de monitorizare care funcționează în conformitate cu Convenția privind armele biologice și cu toxine”.

Autoritățile chineze cer Washingtonului să se asigure că activitățile biolaboratoarelor militare americane sunt pe deplin transparente, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, într-un briefing, miercuri.

„Metodele criminale ale Statelor Unite”

„Insistăm încă o dată că (…) SUA ar trebui să asigure o transparență deplină a activităților legate de tehnologiile biologice militare”, a spus el, ca răspuns la o întrebare Tass cu privire la modul în care Ministerul chinez de Externe a privit încercările Washingtonului de a evita responsabilitatea în mijlocul dezvăluirii a ceea ce numește Rusia activități biologice militare ale SUA în Ucraina.

Potrivit diplomatului chinez, SUA ar trebui să înceteze „să se opună în mod unilateral unui mecanism de monitorizare care funcționează în conformitate cu Convenția privind armele biologice și cu toxine”. Zhao Lijian a subliniat că acesta este modul în care Washingtonul „poate ajuta la întărirea securității globale”.

O sursă din Ministerul rus de Externe a declarat marți  că, „avertizând Rusia împotriva utilizării armelor biologice și chimice în Ucraina, Statele Unite au încercat să se eschiveze de responsabilitatea activităților sale biologice militare din această țară și să le acopere, complotând împreună cu Kievul”. Sursa a precizat că Rusia cunoștea de mult „metodele criminale” ale Statelor Unite.

author avatar
Tudor Borcea