AcasăȘTIRI EXTERNEChina câștigă redresarea economică globală

China câștigă redresarea economică globală

În timp ce o mare parte a lumii se luptă pentru a preveni  ca noile cazuri de coronavirus să blocheze recuperarea fragilă din recesiune, economia Chinei va încheia anul mai influentă ca niciodată.

A doua cea mai mare economie din lume a fost singura putere mondială majoră care a evitat o recesiune în 2020. PIB-ul Chinei este de așteptat să crească cu 1,6% în acest an , în timp ce economia globală în ansamblu se va contracta cu 5,2% , conform proiecțiilor de vară ale Băncii Mondiale. China și-a construit recuperarea relativ rapid prin mai multe măsuri, inclusiv blocaje stricte și politici de urmărire a populației destinate să gestioneze răspândirea  virusului. De asemenea, guvernul a rezervat sute de miliarde de dolari pentru proiecte majore de infrastructură și a oferit numerar pentru a stimula cheltuielile în rândul populației sale, notează CNN. Până la sfârșitul anului, ponderea Chinei din PIB-ul global va crește probabil cu aproximativ 1,1 puncte procentuale – triplu față  de cota din 2019. Se așteaptă ca economia țării să aibă o valoare de aproximativ 14,6 trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2020, aproximativ echivalentă cu 17,5% din PIB-ul global. “Recuperarea în China a fost mult mai puternică decât restul lumii, capacitatea sa de a combate tendința mondială accelerează creșterea importanței pentru economia globală”, spune economistul Larry Hu.

Un boom al Săptămânii de Aur

Îmbunătățirea economică nu a fost mai evidentă decât în ​​ultima săptămână, când țara a sărbătorit fondarea Republicii Populare Chineze. Peste 630 de milioane de oameni au călătorit prin țară în timpul Săptămânii de Aur, care s-a încheiat joi, potrivit Ministerului Culturii și Turismului. Aceasta reprezintă aproape 80% din numărul celor care au călătorit în aceeași perioadă a anului trecut. Între timp, cheltuielile turistice și-au revenit la aproape 70% din nivelul anului trecut, ajungând la 70 miliarde dolari. De asemenea, serviciile au cunoscut unul dintre cele mai rapide ritmuri de expansiune din ultimul deceniu, în septembrie. În plus, investițiile străine directe ale SUA în China au crescut de fapt cu 6% în prima jumătate a acestui an. “În ciuda tensiunilor dintre cele două state, multe multinaționale americane rămân dornice să se angajeze cu China, încurajate de decizia Beijingului de a elimina unele bariere în calea investițiilor în sectorul financiar al țării”, a explicat Louis Kuijs, analist al piețelor asiatice la Oxford Economics.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger