AcasăȘTIRI EXTERNEChina, boom-ul “turismului roșu”

China, boom-ul “turismului roșu”

Pe 1 iulie, Beijingul va aniversa centenarul Partidului Comunist. Moment prielnic pentru organizarea unor ample pelerinaje către „locurile sacre” prin care au trecut liderii politici din trecut, inclusiv Mao Zedong.

La Shanghai, mii de vizitatori își fac fotografii lângă o casă în care „Marele Cârmaci” s-ar fi  întâlnit cu  12 acoliți în iulie 1921 pentru a ține în secret primul Congres Național al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Astfel de scene au loc peste tot în China, autoritățile locale desfășoară bannere care evocă istoria liderilor comuniști, sub atenta privire a polițiștilor, gata să intervină în cazul unor incidente care ar umbri acest turism omagial, ultima desfășurare ideologică înainte înainte de cel de-al XX-lea Congres al Partidului, în toamna anului 2022.

Congres în timpul căruia președintele Xi Jinping, un susținător al naționalismului, se așteaptă să asigure un al treilea mandat de cinci ani – un tur de forță fără precedent de la moartea lui Mao.

Conform statisticilor oficiale, numărul turiștilor „roșii” a crescut de zece ori în cincisprezece ani, ajungând la 1,41 miliarde de vizitatori în 2019, adică echivalentul populației chineze!

Printre turiști se numără pensionari, angajații firmelor de stat și companiilor private, sau chiar grupuri de studenți conduși de profesorii lor în „formare patriotică”.

Chiar și echipa națională de fotbal a trebuit să facă un „pelerinaj roșu” în pregătirea pentru calificarea la Cupa Mondială 2022 …

“Consolidați AND-ul roșu”

Aceste excursii sunt, de asemenea, o ocazie pentru membrii PCC de a depune jurământul din nou. Ceremonia începe cu un strigăt la unison – “Nu voi trăda niciodată Partidul !” – cu pumnii ridicați în fața statuilor  foștilor lideri comuniști. „Întărirea ADN-ului roșu” al celor 91 de milioane de membri ai partidului este una dintre prioritățile actualului secretar general al PCC, notează AFP.

Acesta este motivul pentru care Xi Jinping a lansat o campanie la nivel național pentru a studia istoria Partidului Comunist, subliniind “succesele națiunii chineze”.

Evident, capitolele întunecate – foametea provocată de “Marele Salt Înainte”, teroarea din timpul Revoluției Culturale sau masacrul din Piața Tiananmen din 4 iunie 1989 – sunt trecute sub tăcere, iar orice contestare a versiunii istorice oficiale se pedepsește sever.

Deja au fost cenzurate două milioane de comentarii pe internet pentru “nihilism istoric”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger