AcasăȘTIRI EXTERNEChina: banane și drone împotriva elefanților „maidanezi”

China: banane și drone împotriva elefanților „maidanezi”

China: banane și drone împotriva elefanților „maidanezi”

O turmă de elefanți care a părăsit de aproape un an, în mod misterios, rezervația Xishuangbanna din sudul extrem al provinciei Yunnan (China), care se învecinează atât cu Myanmar, cât și cu Laos, continuă să-i intrige pe oamenii de știință.

Peregrinarea lor îi încântă pe chinezi și mass-media, dar elefanții au distrus în calea lor nenumărate hectare de porumb și trestie de zahăr și i-au speriat pe locuitorii satelor pe care le-au vizitat.

30 km pe zi

Urmărirea lor este stresantă: se deplasează mai ales noaptea și acoperă cu ușurință 30 km. Potrivit zoologilor, niciodată elefanții din Asia aflați în libertate nu s-au aventurat atât de mult în nord. O celulă de criză a fost înființată în luna mai când trupa de elefanți se apropia periculos de mult de Kunming, capitala provinciei, cu 4,5 milioane de locuitori.

Când turma se apropie de un sat, sosirea acesteia este semnalizată prin difuzoare sau ușă în ușă, dacă este necesar. Locuitorii sunt invitați să rămână acasă sau chiar să urce la etaj, dacă există. Curentul electric este întrerupt, data fiind abilitatea elefanților de a-și băga trompa peste tot.

Observatorii au constatat că elefanții pot deschide un robinet de apă, uși sau capacul unui puț. Apoi, vehicule sunt parcate în spatele lor pentru a le întrerupe retragerea și a se asigura că merg pe drumul lor.

Sătenii au fost sfătuiți să plaseze banane în zonele periferice pentru ca elefanții să rămână departe de centrul așezărilor.

Migrație stranie

În turmă sunt trei pui de elefanți, dintre care doi s-au născut în timpul marșului. Adulții îi protejează, de exemplu zdrobind barierele de siguranță de la marginea drumului, astfel încât „cei mici” să le poată traversa fără a se răni.

Mass-media de la Beijing a transformat pahidermele în simboluri de protecție a mediului.

Dar elefanții, care pot cântări 4 tone și pot alerga la fel de repede ca Usain Bolt, sunt de asemenea extrem de periculoși, mai ales dacă simt că puii lor sunt amenințați. În martie, doi elefanți au călcat în picioare un sătean, scrie Boursorama.

Un mars de 700 km

Specialiștii nu pot înțelege de ce hoarda, care este urmărită și cu drone, a întreprins un marș de 700 km.

Printre posibilele explicații: lipsa de hrană legată de creșterea populației în rezerva lor de Xishuangbanna (300 de capete față de 200 de acum 40 de ani); schimbările climatice care ar modifica ecosistemul; o evoluție a câmpului magnetic care ar bulversa „sistemul” lor de navigație sofisticat.

Elefanții se deplasează de obicei în cercuri când caută mâncare. Pentru a adăuga misterului, practic au evoluat în linie dreaptă spre Kunming înainte de a începe brusc o întoarcere spre sud. Mai au de parcurs câteva sute de kilometri înainte de a se întoarce la punctul lor de plecare.

author avatar
Tudor Borcea