AcasăȘTIRI EXTERNEChina avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri”

China avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri”

China avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri” / Foto: printscreen

China a declarat, marți,  că Australia ar trebui să-și amintească de crimele de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a se apropia de Tokyo, cu care Canberra a semnat un pact istoric de securitate în octombrie.

 

„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni și a împușcat australieni” ca prizonieri de război, a declarat ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian, în fața reporterilor.

„China a fost prietenul vostru”

„Fiți atenți la ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva te amenință, te poate amenința din nou”, a avertizat el. „China a fost prietenul vostru”, a reamintit el. Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relațiile cu Beijingul, care s-au deteriorat semnificativ în timpul fostului guvern conservator.

Dar a semnat, de asemenea, în octombrie, un nou pact istoric de securitate cu Japonia, rivalul regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creștere a Beijingului.

Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat săptămâna aceasta ziarului The Australian că Tokyo ar trebui să rămână „vigilent” față de China, o remarcă care l-a înfuriat pe  Xiao. Cândva excelente, relațiile dintre Beijing și Canberra s-au deteriorat în ultimii ani.

În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă privind originile pandemiei Covid-19 și a exclus gigantul chinez Huawei din contractul pentru construirea rețelei sale de telecomunicații 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu măsuri de retorsiune împotriva importului a peste o duzină de produse australiene, inclusiv cărbune, vin și orz.

Un dezgheț a început în noiembrie, cu ocazia reuniunii G20 de la Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, notează Le Journal de Montreal.

Ambasadorul Xiao Qian a recunoscut că schimburile comerciale au fost „perturbate” în ultimii ani, dar a declarat că este încrezător că acestea vor reveni la „normal”.

author avatar
Tudor Borcea