AcasăȘTIRI EXTERNEChina avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri”

China avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri”

China avertizează Australia împotriva Japoniei. „Fiți atenți, am fost prietenii voștri” / Foto: printscreen

China a declarat, marți,  că Australia ar trebui să-și amintească de crimele de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a se apropia de Tokyo, cu care Canberra a semnat un pact istoric de securitate în octombrie.

 

„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni și a împușcat australieni” ca prizonieri de război, a declarat ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian, în fața reporterilor.

„China a fost prietenul vostru”

„Fiți atenți la ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva te amenință, te poate amenința din nou”, a avertizat el. „China a fost prietenul vostru”, a reamintit el. Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relațiile cu Beijingul, care s-au deteriorat semnificativ în timpul fostului guvern conservator.

Dar a semnat, de asemenea, în octombrie, un nou pact istoric de securitate cu Japonia, rivalul regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creștere a Beijingului.

Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat săptămâna aceasta ziarului The Australian că Tokyo ar trebui să rămână „vigilent” față de China, o remarcă care l-a înfuriat pe  Xiao. Cândva excelente, relațiile dintre Beijing și Canberra s-au deteriorat în ultimii ani.

În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă privind originile pandemiei Covid-19 și a exclus gigantul chinez Huawei din contractul pentru construirea rețelei sale de telecomunicații 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu măsuri de retorsiune împotriva importului a peste o duzină de produse australiene, inclusiv cărbune, vin și orz.

Un dezgheț a început în noiembrie, cu ocazia reuniunii G20 de la Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, notează Le Journal de Montreal.

Ambasadorul Xiao Qian a recunoscut că schimburile comerciale au fost „perturbate” în ultimii ani, dar a declarat că este încrezător că acestea vor reveni la „normal”.

author avatar
Tudor Borcea
511 afisari

3 COMENTARII

  1. Vremurile sunt schimbatoare , socoteala din 40-45 nu se mai potriveste cu realitatile actuale dupa 80 de ani …

  2. Eu am facut mai demult vizite in China zona Hong-Kong,Guangzhou,Shenzen si era plin de firme japoneze care aveau fabrici si productie in China.Mai nou toate firmele americane,japoneze au fost expulzate din China.Chiar asa suntem toti chiori si prosti sa nu vedem realitatea???Niciun fel de firma dinG7 nu mai are afaceri in China toate au fost expulzate de comunisti.Despre ce colaborare mai e vorba?China nu vrea afaceri decat cu Kominternul adica un nou razboi rece cu G7

  3. @SilverSanSamaONishiOSAKI . Mai minte omul , dar nici chiar aşa. 1. Nu China a ” expulzat” firmele străine, ci aceștia, străinii( SUA) îşi ” repatriază ” unitățile de producţie, mai ales după intervențiilor lui Tramp. 2. Fenomenul nu este unidirecțional. Ex. Germania a făcut intervenții directe, prin cancelar, la Beijing, pentru a permite transferul producției germane in China, pe motiv de gaz ieftin. Chiar ,,Niciun fel de firma dinG7 nu mai are afaceri in China ” nu mai au afaceri in China, când cele mai mari firme americane îşi au baza de producţie acolo, produse IT, inclusiv cipuri, autoturisme, produse pentru investițiile din infrastructura, nu mai vorbesc despre cele de larg consum. Daca ar fi aşa cum ne minți, nu mai exista nicio opreliște in declanșarea războiului cald intre China si SUA, pe motiv de Taiwan. Tocmai existenta puternicului comerț intre China si S UA, una depinzând de cealaltă, împiedică declanșarea conflictului. Încă o data MAI MINTE OMUL DAR NU CHIAR ASA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger