AcasăȘTIRI EXTERNEA început! China atacă o putere nucleară! Morți și răniți pe graniță

A început! China atacă o putere nucleară! Morți și răniți pe graniță

În Asia, mai grav decât isteria lui Kim Jong-un este răgetul Chinei la India. Două puteri nucleare sunt pe picior de război, deși, la cum arată tabloul după câteva zile de așa-zise tatonări, ar spune că-i deja conflict armat deschis. Sunt morți și răniți pe granița comună, în regiunea muntoasă din Ladakh, zona Himalaya, acolo unde ambele state își dispută supremația asupra zonei. Întreaga atenție a comunității internaționale a fost ațintită, încă de luni, asupra confruntării China vs. India, mulți temându-se că escaladarea va fi, în scurt timp, fără punct de întoarcere!

Într-o primă fază, trei soldați indieni au fost uciși în ciocniri cu trupele chineze amplasate în Himalaya. Este cel mai grav conflict armat dintre acestei state vecine cu populații fiecare de peste un miliard de locuitori și zeci de focoase nucleare în buncărele militare!

Luptele s-au declanșat în regiunea muntoasă din Ladakh, zonă pe care India și China și-o revendică fiecare în parte. Hârjoneala era ceva obișnuit în Ladakh, dar niciodată din 1975 încoace nu a murit vreun soldat. Acum, s-au dus trei indieni într-o singură zi, ceea ce în mod sigur va lăsa urmări. Experții spun că au fost victime de ambele tabere, căci și trupele indiene au deschis focul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, nu a confirmat numărul victimelor, la un scurt briefing de presă. El le-a declarat reporterilor că trupele indiene au trecut de două ori Linia de Control, o graniță neoficială care împarte cele două țări.

„India a provocat și a atacat personalul chinez din zonă, ceea ce a dus la conflicte fizice grave între cele două părți”, a fost singurul comentariu făcut.

Războiul din 1962, fără niciun învingător

India și China au luptat într-un scurt război în 1962, rămas fără niciun învingător. De atunci, granița dintre ele rămâne nerezolvată. În luna mai, au mai avut loc tensiuni de-a lungul frontieri, soldații angajați în încăierări folosind pietre și bastoane.

Analiştii de politică extern spun că este ceva obişnuit ca ambele ţări să trimită patrule până la liniile de revendicare respective şi apoi să se retragă, stârnind furia părții adverse și uneori declanșând altercaţii.

Însă ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este de natură diferită și îngrijorează. Trupele Beijingului au traversat câțiva kilometri pe teritoriul pe care India îl apără în mai multe puncte. Rapoartele agențiilor de informații spun că soldații chinezi au ocupat o zonă din valea râului Galwan, care are deschidere la un drum comercial considerat strategic pentru India.

Beijingul își umflă mușchii în regiune

Confruntările au loc exact într-un moment în care China își flexează mușchii în regiune și face asta pe fondul unei pandemii globale.

În ultimele săptămâni, Marina militară a Chinei s-a „dat” la nave din Malaezia și Vietnam, în Marea Chinei de Sud, și a navigat de două ori cu un portavion prin Strâmtoarea Taiwan.

Pe de altă parte, la începutul lunii iunie, Armata de Eliberare a organizat un exercițiu care a mutat mii de parașutiști, „în numai câteva ore”, din provincia Hubei într-o zonă montană din Himalaya. Exercițiul a fost conceput pentru a trimite un mesaj clar cum că Republica Populară Chineză are capacitatea de a desfășura imediat întăriri la granița cu India, în caz de nevoie. Mai mult de atât, trupele Beijingului sunt acum pregătite să lupte și în condiții de temperatură joasă și cu oxigen scăzut, așa cum este în regiunea muntoasă din Ladakh.

Totuși, deocamdată, la New Delhi e liniște, asta și fiindcă India stă sub propria umbrelă protectoare. Una nucleară!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
703 afisari

1 COMENTARIU

  1. Am putea si noi sa ne facem o insula artificiala ca chineji si s-o chemam Insula Serpilor 2.insula ar avea hotel plaje si magazine un port si pescarie dar si un far cu radio.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger