AcasăȘTIRI EXTERNEALERTĂ, China ar putea invada o altă țară înaintea Taiwanului! / Scenariul...

ALERTĂ, China ar putea invada o altă țară înaintea Taiwanului! / Scenariul Donețk și Lugansk, studiat la Beijing

China ar putea invada Taiwanul pe bucăți / Scenariul Donețk și Lugansk, studiat la Beijing / Foto: Facebook

O invazie chineză a comitatului Kinmen – un grup de insule taiwaneze situate în largul coastei Chinei continentale – sau a unei alte insule periferice este „foarte posibilă”, deoarece președintele chinez Xi Jinping caută să distragă atenția de la problemele interne, a indicat un oficial la curent cu chestiunile din strâmtoare.

Xi trebuie să-și îndeplinească „datoria istorică” percepută, de a reunifica China, deși este puțin probabil ca o astfel de mișcare să ducă la sancțiuni internaționale dacă Taiwanul propriu-zis rămâne neatins, a spus oficialul.

„Datoriile istorice” ale lui Xi Jinping

După ce Xi Jinping își va prelungi mandatul așa cum era de așteptat, cu încă cinci ani, la sfârșitul acestui an, el s-ar putea confrunta cu probleme economice și de altă natură agravate, ceea ce duce la o nemulțumire internă tot mai mare față de leadershipul lui, a declarat oficialul sub condiția anonimatului.

Xi ar răspunde probabil prin înăsprirea represiunilor împotriva disidenței și mutarea accentului pe „îndatoririle istorice”. Întrucât „problema Hong Kong-ului” a fost deja rezolvată, următoarea țintă ar fi unificarea cu Taiwanul ca o modalitate de a distrage atenția de la problemele interne.

Deoarece ar fi dificil să cucerească Taiwanul propriu-zis, avanposturi mai mici ar fi ținte mult mai probabile, cum ar fi Kinmen, Matsu, Insulele Pratas sau Insula Itu Aba, a declarat oficialul, scrie Taipei Times.

Scenariul din Donbas și reunificarea cu „patria mamă”

China ar putea, de asemenea, să ia exemplul recunoașterii de către Rusia a zonelor separatiste din Ucraina („republicile” Donețk și Lugansk) ca pretext pentru invazia sa și să pretindă că încearcă să „reunească” zonele „pro-China” cu patria mamă.

O anexare directă este, de asemenea, posibilă, având în vedere că armata chineză estimează că ar putea cuceri Kinmen într-o singură zi. Opinia publică din Kinmen este în general împărțită,  locuitorii fiind mulțumiți de oportunitățile economice oferite de China, precum și de libertatea politică, egalitatea socială și asistența medicală oferite de Taiwan.

Cu toate acestea, oficialul și-a exprimat îngrijorarea că Taiwanul ar fi incapabil să apere Kinmen în cazul în care China ar invada, în timp ce trupele străine nu ar fi dispuse să lupte pentru ea. Scenariul cel mai probabil ar fi ca China să vizeze Kinmen sau Matsu, deoarece ar fi mai puțin probabil să declanșeze sancțiuni internaționale în comparație cu atacarea Taiwanului propriu-zis, a declarat sursa citată.

Opinii disparate în Kinmen

Luptele ar fi lăsate la latitudinea armatei taiwaneze și a voinței locuitorilor, mulți dintre aceștia urmând probabil să se predea, a indicat oficialul, citând sondaje care arată că locuitorii din Kinmen sunt mai puțin predispuși să vadă China ca pe un inamic decât restul taiwanezilor, în timp ce politicienii săi sunt de obicei reticenți în a înfuria Beijingul.

Încercările Chinei de a integra Kinmen în planul său economic pentru regiunea Fujian ar avea un efect asupra comitatului, dacă nu cumva ar reduce dorința acestuia de a lupta, a declarat oficialul.

Au fost cerute, de asemenea, proceduri legale care să fie urmate în cazul unui conflict militar, deoarece reglementările din cele două maluri ale strâmtorii se referă doar la ceea ce trebuie făcut pe timp de pace, în ciuda amenințării crescânde de război sub conducerea lui Xi.

author avatar
Tudor Borcea
624 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger