AcasăȘTIRI EXTERNEChina anunță „pregătiri de luptă” în jurul Taiwanului. Cum a călcat Joe...

China anunță „pregătiri de luptă” în jurul Taiwanului. Cum a călcat Joe Biden linia roșie

China anunță „pregătiri de luptă” în jurul Taiwanului. Cum a călcat Joe Biden linia roșie

Marina chineză a declarat miercuri că a efectuat în ultimele zile „patrulări de pregătire” de luptă în apele și în spațiul aerian din jurul Taiwanului, afirmând că este o măsură esențială pentru a răspunde „complicității” dintre Washington și Taipei.

China, care pretinde că Taiwan, guvernat democratic, este teritoriul său, și-a intensificat manevrele marinei militare în jurul insulei în încercările sale de a forța Taipeiul să accepte necondiționat pretențiile sale de suveranitate.

SUA „împing Taiwanul într-o situație periculoasă”

Tensiunile cu SUA – care spriină Taiwanul cu furnizări de armament – au crescut și mai mult după ce, săptămâna trecută, președintele Joe Biden a declarat că America va sprijini militar Taiwanul în caz de agresiune din partea Beijingului.

Într-un anunț, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei declarat că aceste patrulări sunt un răspuns la „complicitatea SUA-Taiwan”, informează The Digital Views.

„Recent, Statele Unite s-au amestecat iar problema Taiwanului, spunând un lucru și făcând altul, instigând la asistență pentru forțele pentru independența Taiwanului, ceea ce poate împinge insula într-o situație periculoasă”, a adăugat comandamentul.

Taiwanul face parte din China, iar trupele chineze continuă să consolideze antrenamentul și pregătirile marinei pentru a „zădărnici interferențele forțelor exterioare” și acțiunile celor care sprijină independența Taiwanului, a precizat acesta.

În timp comunicatul nu a oferit o dată precisă pentru momentul în care a avut loc exercițiul, Taiwanul a raportat luni cea mai mare incursiune, din ianuarie, a aviației chineze în zona sa de apărare aeriană. Ministerul Apărării de pe insulă a declarat că avioanele de vânătoare taiwaneze s-au mobilizat pentru a avertiza 30 de avioane chineze.

Taiwanul s-a plâns în repetate rânduri de astfel de misiuni în zona sa de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ.

author avatar
Tudor Borcea