AcasăȘTIRI EXTERNEChina amenință pe față Japonia. Beijingul, cu glonțul pe țeavă

China amenință pe față Japonia. Beijingul, cu glonțul pe țeavă

China amenință pe față Japonia. Beijingul, cu glonțul pe țeavă

Japonia a introdus „problema Taiwanului” în noua Cartă Albă a Apărării. Este pentru prima oară când Tokyo menționează într-un document de o asemenea importanță faptul că stabilitatea Taiwanului e conectată la securitatea Japoniei.

Evident, reacția Chinei a venit repede, dură și amenințătoare, ca de obicei când sunt luate în discuție probleme sensibile.

Beijingul vede acest lucru o provocare, în contextul în care de-a lungul timpului Tokyo a avut mereu o poziție moderată cu privire la subiectele sensibile, iar aici e inclusă și problema Taiwanului, scrie DefenseRomania.

Stabilitatea Taiwanului, „mai importantă ca niciodată”

Autoritățile chineze denunță faptul că în document se precizează că stabilitatea Taiwanului e „mai importantă ca niciodată” iar ea e amenințată de „creșterea presiunii militare” a Chinei. „Stabilitatea Taiwanului și a regiunii este importantă pentru securitatea Japoniei și a comunității internaționale”, se precizează în Carta Albă care a atras nemulțumirea Chinei.

 O „înfrângere usturătoare” cu „consecințe iremediabile”

Experții chinezi cred că Japonia că va suferi o „înfrângere usturătoare” cu „consecințe iremediabile” dacă intervine în problema Taiwanului

Song Zhongping, expert militar chinez, acuză Japonia în Global Times că încearcă să se rupă de Constituția sa axată pe o politică pacifistă și a subliniat că un prim pas a fost făcut prin vânzarea de armament către Taiwan, Japonia oferind și sprijin tehnologic Taiwanului și în fabricarea submarinelor.

Song e de părere că în viitor Japonia va accentua vânzarea de armament către Taiwan, fapt care ar duce la o încălcare a unei linii roșii trasate de Beijing.

Tokyo va fi tratat ca „o amenințare la adresa Chinei”

Un alt expert militar chinezi, director al Instiutului de Studii Strategice pentru Asia de Nord-Est,  precizează tot în Global Times că dacă Japonia va decide vreodată să intervină militar în problema Taiwanului, sau să „ofere sprijin militar SUA pentru a întrerupe procesul de reunificare națională a Chinei”, Japonia „va fi inevitabil tratată ca o amenințare la adresa Chinei și va fi ținta atacurilor militare” într-un potențial conflict.

Iar Beijingul ar putea contracara strategia Japoniei prin factorul economic. Experții atrag atenția că din punct de vedere economic Japonia se bazează în proporții mari pe piața chineză iar Beijingul nu va permite ca japonezii să cunoască o creștere economică prin care să îi amenințe securitatea.

 

author avatar
Tudor Borcea
748 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa marce Sua arme. Luptatori mai buni ca romanii, germani si japonezii nu gasesti in lume, atat ca ne tin fara arme de frica. China nu a luptat vreodata. Singurul lor razboi i cu tatarii cand si-au facut de frica Marele Zid.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger