AcasăȘTIRI EXTERNEChina adoptă o importantă lege a protecției datelor personale pe Internet

China adoptă o importantă lege a protecției datelor personale pe Internet

China adoptă o importantă lege a protecției datelor personale pe Internet

China a adoptat vineri, 20 august, o lege majoră privind protecția vieții private online, care vizează în special restricționarea colectării uneori abuzive de date cu caracter personal efectuate de giganții digitali.

Textul vine ca răspuns la creșterea înșelătoriei pe internet din ultimii ani, dar mai ales la preocuparea crescândă a consumatorilor chinezi cu privire la scurgerile de date sau la utilizarea algoritmilor.

Statul, liber să controleze în continuare

În virtutea noii legi, votată de Comitetul Permanent al Parlamentului chinez, companiile publice și private vor trebui să reducă la minimum colectarea informațiilor personale ale cetățenilor și să obțină acordul lor prealabil.

Statul nu este vizat: poate continua să colecteze o cantitate mare de date – în special pentru a urmări orice disidență politică sau pentru a aplica politica sa draconică de securitate în regiunea Xinjiang (nord-est).

Noua lege va viza giganţi ai tehnologiei informaţiei precum Didi (rezervare de vehicule cu şofer) sau Tencent (jocuri video), aflaţi în colimatorul Beijingului în ultimele luni pentru colectare abuzivă de date, scrie AFP.

Textul vizează în special înpiedicarea „utilizării datelor cu caracter personal în scopul profilării utilizatorilor” și „discriminării algoritmice”, o practică obișnuită în rândul companiilor de vânzări online care, pentru același serviciu, oferă prețuri diferite utilizatorilor diferiți, în funcție de istoricul achizițiilor lor.

Inspirată din legislația UE

Noua lege chineză este inspirată din una dintre cele mai stricte legi de protecție a confidențialității online din lume: cea a Uniunii Europene.

Printre alte dispoziții, textul indică faptul că informațiile personale ale cetățenilor chinezi nu pot fi transferate în țări cu standarde mai mici decât China în acest domeniu. O interdicție care ar putea cauza îngrijorare companiilor străine – Statele Unite, de exemplu, nu au o lege națională privind protecția datelor.

În cazul nerespectării noilor reguli, companiile se confruntă cu amenzi de până la 50 de milioane de yuani (6,6 milioane de euro) sau chiar 5% din cifra lor de afaceri anuală.

Pentru cele mai grave încălcări, autoritățile vor putea priva companiile de licența lor de afaceri sau chiar le va obliga să închidă definitiv.

 

author avatar
Tudor Borcea