AcasăȘTIRI EXTERNEChina a trasat „liniile roșii” la G20. Republicanii îl critică pe Biden:...

China a trasat „liniile roșii” la G20. Republicanii îl critică pe Biden: „O politică naivă care pun în pericol SUA și Taiwanul”

China a trasat „liniile roșii” la G20. Republicanii îl critică pe Biden: „O politică naivă care pun în pericol SUA și Taiwanul” / Foto: The White House

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au încercat să calmeze spiritele în cadrul unei rare întâlniri, luni, în Indonezia, dar cele două superputeri rămân pe un curs de coliziune, în timp ce tensiunile dintre Washington și Beining sunt foarte mari, spun experții.

La finalul a trei ore de discuții în pitoreasca insulă Bali, Joe Biden a declarat că nu este nevoie de un nou Război Rece, în timp ce Xi Jinping a spus că Beijingul nu are intenția de a „schimba ordinea internațională existent”.

Viziuni divergente, în spatele zâmbetelor

Iar Casa Albă a anunțat că secretarul de Stat Antony Blinken va vizita China la începutul anului viitor, prima sa vizită în mai bine de patru ani.

Președintele american „a trimis un mesaj liniștitor, iar relatarea chineză (despre întâlnire) a fost foarte pozitivă, aproape strălucitoare. Acest lucru în sine arată interesul ambelor părți pentru îmbunătățirea relațiilor”, a declarat Yun Sun, director al Programului China la Stimson Center din Washington.

Dar, dincolo de această speranță comună de a evita o confruntare directă, expertul subliniază că cele două țări au viziuni divergente asupra a ceea ce înseamnă o relație stabilă, mai ales când vine vorba de Taiwan, și că va fi nevoie de „măsuri concrete” pentru a judeca dacă relațiile lor s-au îmbunătățit.

Un alt expert, Rui Zhong, de la Wilson Center, a fost mai sceptic, descriind reuniunea de la Bali drept un summit de „mentenanță” și spunând că nu se așteaptă la nici un „progres real” în timpul vizitei lui Blinken în China, informează Boursorama.

În prima lor întâlnire față în față din 2019, cei doi președinți au încercat să afișeze un ton mai conciliant. Biden și Xi se află la Bali pentru un summit al țărilor G20, care are loc marți și miercuri. Liderul chinez „nu a avut nici un interes să fie excesiv de rece, inflexibil sau  belicos în fața lui Biden, cel puțin în prezența lui”, notează Rui Zhong.

Pentru Joe Biden, prioritatea diplomatică imediată a fost de a continua să izoleze Rusia pentru războiul din Ucraina, în timp ce Beijingul a refuzat întotdeauna să condamne conflictul început de Vladimir Putin în această țară. Casa Albă a precizat că Biden și Xi au convenit „că un război nuclear nu ar trebui să început niciodată și nu poate fi câștigat de nimeni”, deși în declarația chineză nu s-a făcut nici o referire la armele nucleare.

Neîncredere profundă

Dincolo de mesajul transmis luni, cele două țări sunt profund suspicioase una față de cealaltă. Într-un document de strategie națională al SUA publicat luna trecută, administrația Biden a afirmat că China „este singurul rival care are atât voința de a schimba ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, mijloacele economice, diplomatice, militare și tehnologice pentru a urmări acest obiectiv”.

La Washington, se consideră astfel că China sub Xi Jinping, cu un al treilea mandat, se poziționează din ce în ce mai deschis pentru a afirma puterea chineză în lume și caută să înlăture leadership-ul Statelor Unite.

Rush Doshi, consilierul lui Joe Biden pentru China, care a participat la discuțiile de la Bali, a scris în 2019 că strategia Chinei este „să contracareze și să încerce să se mobilizeze în întreaga lume pentru a alunga Statele Unite din poziția de lider”.

Taiwan, prima linie roșie pentru Beijing

Dar marele punct de blocaj rămâne Taiwanul, insula guvernată separat de China continentală, din 1949, dar revendicată de regimul comunist.

Opoziția republicană din SUA nu a întârziat să critice întâlnirea lui Biden cu Xi, senatorul Tom Cotton, de exemplu, denunțând această „întoarcere la o politică naivă de împăcare care va dăuna Statelor Unite, va pune Taiwanul în pericol și îl va încuraja pe Xi Jinping”.

Joe Biden a declarat că a primit asigurări din partea lui Xi Jinping că o invazie a insulei nu este „iminentă”. Dar Beijingul a reiterat luni că Taiwanul este „prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile sino-americane”.

Tensiunile dintre Taiwan și China au ajuns la un punct culminant în august, când Beijingul a organizat manevre militare fără precedent pentru a protesta împotriva unei vizite pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Liderul republican Kevin McCarthy, care ar putea prelua conducerea camerei inferioare a Congresului, după numărarea finală a voturilor la alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, și-a exprimat în mod clar intenția de a vizita și el Taiwanul.

Xi Jinping „ar putea avea o anumită marjă de manevră pentru a nu reacționa exagerat” la o astfel de vizită, potrivit lui Yun Sun. „Totuși, mă îndoiesc că chinezii își pot permite să nu reacționeze dur”.

author avatar
Tudor Borcea
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger